Loading...

Schauen Sie sich das Video an

© Eike Dubois

Schwenker

Een Saarlands fenomeen op 3 poten

"De zwenker zwenkt de zwenker op de zwenker." Voor een buitenstaander is het moeilijk om te bepalen waar het gebruik van het woord "Schwenker" over gaat. Daarom volgt hier een kleine uitleg:

Het werkwoord "pannen" verwijst naar het type barbecue. Dit omvat zowel de eenvoudige barbecue als een barbecue.

Het woord "Schwenker" als zelfstandig naamwoord verwijst naar de barbecue. Dit is een constructie met drie poten die het rooster, bevestigd aan een ketting, vrij boven het vuur houdt. Om het vlees te garen, wordt het rooster in beweging gezet.

Het gegrilde vlees, gemarineerd in allerlei sauzen, wordt ook wel schwenker genoemd. Het recept voor een originele Saarlandse marinade vind je hier.

Tot slot wordt de barbecuemeester zelf ook een "Schwenker" genoemd. Meestal is de gastheer van de "Schwenk" ook de Schwenker. Het behoort tot de algemene traditie dat zijn activiteit door de aanwezigen wordt becommentarieerd en aangevuld met hun eigen gewoonten en ervaringen.

TIP van de Schwenkmeister: Beukenhout is het meest geschikt voor het stoken van de Schwenker.

Blijf in contact met het Saarland