Loading...
© Udo Bernhart
Natur
Als een topsporter op de mountainbike door het Drielandenpunt

Als een topsporter op de mountainbike door het Drielandenpunt

Grenzeloze trails, scherpe bochten, spannende jumps en een uniek bikepark: de gemeente Perl, op het punt waar Saarland, Luxemburg en Frankrijk elkaar raken, ontwikkelt zich tot een ware hotspot voor mtb'ers. 

MTB 1
© Udo Bernhart

"Hop, daar gaan we!", Geneviève tikt Tobias uitdagend op z'n arm. "Wie het eerst beneden is!". Met een brede grijns zet ze zich af en gaat als eerste de singletrack op die in haarspeldbochten naar beneden kronkelt. Tobias snuift en volgt haar op de voet. Patrick slaat deze race over. Zijn fiets staat tegen een boom en hijzelf ligt op een houten bank. Het is heerlijk hier boven op het panoramapad, ondanks de wind die het hoge gras ordentelijk verwart. Hij laat zijn blik glijden over de wijnhellingen aan de Luxemburgse kant van de Moezel en de beboste heuvels waar Frankrijk ergens begint. Hij woont hier al zo lang, toch raakt hij niet uitgekeken op zijn geboorteland. 

MTB6
© Udo Bernhart

"Perl is het enige Saarlandse wijndorp", vertelt Patrick, die zijn geboortestreek niet alleen door het mountainbiken kent maar ook door zijn werk in het toerisme. Het stadje heeft een mediterrane sfeer en ook de mensen zijn relaxed, vindt hij.

Perl is een gemeente in het Drielandenpunt van Saarland, Luxemburg en Frankrijk. Schengen ligt op de andere oever van de Moezel. In dit dorp werden in 1985 de Verdragen van Schengen ondertekend. Zou het toeval zijn dat er hier in Perl een sfeer van grenzeloosheid hangt? De inwoners werken in Luxemburg of Frankrijk, op de parkeerplaatsen van de supermarkten van Perl staan auto's met Franse en Luxemburgse nummerplaten. Patrick verkiest voor zijn mountainbikeavonturen de Saarlandse oever van de Moezel. "Hier heb je mooie trails, voor alle niveaus en alle afstanden", dweept hij.

MTB 7
© Udo Bernhart

Een licht gegons vergezelt de drie fietsers in het stille bos. In sommige bochten gaan ze zo snel dat de planten langs het pad buigen door de rijwind. De Gladiator-trail doet zijn naam eer aan: veel bochten en kuilen, soms tot 5 meter diep, en drops (zo noem je de sprongen naar beneden op de mountainbike) van 60-70 centimeter. Dat lijkt pas veel als je zelf op je fiets door de lucht vliegt. 

mtb 3
© Udo Bernhart

De drie mtb'ers fietsen graag hier in Perl-Borg. Patrick en Geneviève zijn al jaren fan, en ook Tobias pakt zonder vrees elke schans die zijn pad durft te kruisen.
"De mountainbikesport krijgt steeds meer aanhangers in onze streek", vertelt Patrick, "daarom proberen we zoveel mogelijk uitdagingen te bieden aan de sportieve mountainbikers. We leggen paden aan, pimpen oude paden op en zorgen voor een degelijk onderhoud."
In 2020 kwam er een klein bikepark bij, de trots van Patrick. Het is een trainingsbaan uit drie modules waarop evenwicht, fietstechnieken en behendigheid geoefend kunnen worden. "De pumptrack, die je fietst op de energie van het verplaatsen van je lichaamsgewicht, is de enige in het Saarland," zegt Patrick. De jongere mtb'ers komen hier zowat elke dag om hun behendigheid te trainen.

Zelfs opa's en oma's op de mtb

mtb 4
© Udo Bernhart

In volle concentratie kijkt hij neer op de helling die voor hem ligt. Hij omklemt stevig de remmen. Hij plaatst zijn rechterbeen in de juiste positie op zijn trapper, de grote blauwe plek op z'n dijbeen getuigt van zijn laatste afdaling. "Langzaam laten komen en dan niet achterover leunen", zegt Patrick en knikt Elias vol vertrouwen toe. Elias' moeder Monja staat naast Patrick en kijkt trots naar haar zoon.

Daar gaat 'ie: Elias zet langzaam in, rolt over de kanten, verplaatst zijn lichaamsgewicht boven het zadel terwijl hij de helling afdaalt, gaat in de basishouding en trapt een keer of drie, vier om op de andere helling van de berg weer omhoog te komen. Vlak voordat hij boven is, fietst hij echter te langzaam, neemt de bocht verkeerd en valt met zijn fiets naar rechts.
"Gelukkig heeft hij nog de leeftijd waarin je gewoon weer opstaat", fluistert Monja Patrick toe. Het achtjarige knulletje staat op, geeft zijn toeschouwers schelms een knipoog, klopt het stof van z'n benen en stapt weer op de fiets.

mtb 5
© Udo Bernhart

"Mountainbiken is een echte gezinssport", zegt Patrick. "In mijn kennissenkring fietsen zelfs de opa's en oma's, en echt niet alleen op de vlakke gezinstracks. Bovendien kun je in het stuk bos je behendigheid goed trainen, vindt hij. Soms komt hij hier met leerlingen van de mtb-school Saar-Obermosel. Hij oefent met hen kleine jumps, leidt ze door kuilen en laat ze scheuren over de goed onderhouden mtb-trails. In het weekend gaan Patrick en de andere instructeurs vaak met zo'n 60 kinderen op pad. Daar word je aardig moe van, maar het is ook dolle pret. Vooral als er dan talenten zoals Elias opborrelen. Misschien neemt hij hem de volgende keer ook mee het panoramapad op. 

www.mtb-saarobermosel.de/willkommen.html 
www.perl.saarland/mountainbike-infrastruktur.html 

Fotos: Udo Bernhart / Titelfoto: Wolfgang Watzke

 

Blijf in contact met het Saarland