Loading...
© Yannik Planta

Saarlouis

In het wilde westen had Saarlouis de bondshoofdstad Saarbrücken waarschijnlijk uitgedaagd voor een duel. In het hart van de inwoners is Saarlouis stiekem de hoofdstad van het Saarland.

Stad van de Zonnekoning

Koning Lodewijk XIV stichtte de stad Saarlouis in 1680. Hij liet door zijn bouwmeester Vauban het voorste, meest noordelijke verdedigingsbastion van Frankrijk bouwen. Deze nieuwe stad beviel de koning zo goed dat hij hoogstpersoonlijk zijn naam aan de stad gaf, vandaar de lelie en het zonnesymbool in het stadswapen. Vandaag leven de inwoners van Saarlouis tussen de markante resten van de vesting die ze vaardig in het stadsbeeld geïntegreerd hebben.

De grootste Open-Air-theek van het Saarland

Uit de vesting is de stad een feest- en fuifstad geworden, beroemd en berucht om de 'wilde' party's in de binnenstad die in de zomer ene grote openluchtdiscotheek is. Rondom het marktplein liggen winkeltjes voor gezellig shoppen.

Vlakbij Frankrijk

De stad kan goed omgaan met zijn Frans-Duitse verleden. Ook de mooie rustige Saargau die ten zuiden van de stad naar de grens met Lorraine strekt, weet op het eerste gezicht niet precies of hij Frans of Duits is.

Te zien en te doen

De versterkte binnenstad is al even indrukwekkend als de prachtige natuur rond Saarlouis. Onze keuze geeft u waarschijnlijk zin in meer!

Te zien in Saarlouis

Gemeentehuis

Gebouwd in de jaren vijftig naast de barokke Ludwigskerk. In de Gobelinzaal verspreiden origineel barokmeubilair en wandkleden uit Frankrijk vandaag nog de levendige inslag van koning Lodewijk XIV.

Verdedigingswerk

In de Kasemattenhof zijn nu in de voormalige stallingen en onderkomens cafeetjes en restaurants gevestigd. Via het recreatiegebied van de oude Saararm bereikt u het Vaubaneiland, de Bastion VI en de vestinggracht die vandaag nog net zo indrukwekkend zijn als toen.

Stedelijk museum

Hier is een prachtige maquette van de voormalige vesting te zien waaraan het tijdperk van Lodewijk XIV en Vauban te herkennen is, maar ook de typische ligging aan de grens van Saarlouis en de Saargau.

Uitstapjes in de omgeving

Litermont Gipfeltour

Een uiterst romantische rots met een kruis erop en uitzicht over het omliggende land. Daarbij 10 kilometer avontuurlijke paden door de Duivelspas, berg en dal, bos en meer, beek, biotoop, over stok en steen – en aan het eind een gezellig eettentje met uitstekende keuken. U loopt op het mooiste wandelpad van Duitsland uit het jaar 2007!

In het dal van de Nied

Dit mooie en rustige dal nodigt tot een gemoedelijke waterfietstocht op de Nieddal-fietsroute (vanaf Rehlingen-Siersburg). Onderweg vragen mooie pleisterplekken om een bezoek – in Niedaltdorf heeft een café zelfs een druipsteengrot in de kelder!

Krant in Wadgassen

In de gebouwen van de voormalige premonstratenzer abdij zit het Krantenmuseum met interessante documenten over de geschiedenis en de productie van de krant.

loader
Menu

Adres

Stadt-Info Saarlouis

Großer Markt 1
66740
 Saarlouis

Website

Blijf in contact met het Saarland