Loading...

Glan-Blies-Radweg - Etappe 1 (Sarreguemines - Blieskastel)

Lange-Afstands Fietsroute

De eerste etappe van de Glan-Blies-Radweg loopt grotendeels over een vroeger spoortracé en dicht langs de rivier de Blies. Cultuur en natuur zijn hier volop aanwezig. De startplaats Sarreguemines mag u eigenlijk niet definitief verlaten zonder eerst een rondrit door deze stad te hebben gemaakt. Ook hebt u voldoende tijd nodig om onderweg goed om u heen te kijken: een beschermd orchideeëngebied, het cultuurpark in Bliesbruck-Reinheim, de barokke stadskern van Blieskastel - op deze afwisselende etappe is voor iedereen genoeg te beleven.

  • Type Lange-Afstands Fietsroute
  • Niveau gemakkelijk
  • Duur 2:20 h
  • Lengte 33 km
  • Hoogtemeter bergop 66 m
  • Hoogtemeter bergaf 44 m
  • Laagste punt 194 m
  • Hoogste punt 246 m

Beschrijving

De route start bij het station van Sarreguemines. Deze stad, waar de Blies uitmondt in de Saar, is bekend vanwege de keramische industrie.

Het aanbevelen waard is een bezoek aan het casino, dat idyllisch gelegen is aan de oever van de Saar.

Via een eigen fietspad (dat ook deel uitmaakt van de Saarland-Radweg) loopt de route naar het Saarland, door vele kleine plaatsjes waarvan de meeste 'Blies’ in hun naam hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de route grotendeels vlak en het er dus prettig rijden is.

Een eerste hoogtepunt is het Europese cultuurpark Bliesbruck-Reinheim, dat geopend is van half maart tot eind oktober en een boeiend beeld geeft van de geschiedenis van de regio.

Door het biosfeerreservaat Bliesgau fietst u vervolgens naar Gersheim met zijn beschermde orchideeëngebied.Langs de idyllische Blies komt u uiteindelijk aan in uw overnachtingsplaats Blieskastel.

Deze stad ligt ook aan de toeristische route 'Barockstraße’ en is een kneippkuuroord. De schilderachtige historische binnenstad met zijn fonteinen, binnenplaatsen en vakwerk zal u beslist bevallen. Tot de belangrijkste bouwwerken behoren de oranjerie, de slotkerk en de meer dan 300 jaar oude Heilig-Kreuz-Kapelle.

De route begint bij het station van Sarreguemines. Hier kan het wat moeilijk zijn om de bewegwijzering te vinden, maar omdat het eerste gedeelte van de route samenvalt met de Saarland-Radweg, kunt u ook de bordjes van deze fietsroute volgen. Langs de Blies loopt de fietsroute door de plaatsen Guersviller, Blies-Schweyen, Bliesmengen-Bolchen en Habkirchen naar Bliesbruck. Het Europese cultuurpark ligt direct aan de route en het is de moeite waard om hier een pauze te houden. Ook de rest van de etappe heeft de fietsroute een eigen weg en komt hij langs nog meer plaatsjes: Gersheim, Bliesdalheim, Breitfurt en Blickweiler. De eindbestemming, Blieskastel, heeft een prachtige barokke stadskern met veel bezienswaardige gebouwen en gezellige cafés en restaurants.
Een goede fiets, het leuk vinden om nieuwe dingen te ontdekken en wat eten en drinken voor onderweg - meer hebt u op deze etappe niet nodig.
Het Europese cultuurpark in Bliesbruck-Reinheim moet u in elk geval bezoeken!
Op heel wat stukken van de route is er 's zomers weinig schaduw. Er zijn langs de route veel horecagelegenheden, maar toch raden wij u aan om voldoende drinken mee te nemen.

Sarreguemines (Frankrijk)

A6 - afslag Saarbrücken-Güdingen

B51 - tot Kleinblittersdorf

D82A - tot Sarreguemines

 

Blieskastel

A8 - afslag Einöd

B423 - tot Blieskastel

In Sarreguemines zijn er parkeerplaatsen.

In Blieskastel zijn er bijvoorbeeld parkeerplaatsen bij het station en in de buurt van het stadhuis.

Deze route is goed te bereiken met de trein en de bus.

Zowel het startpunt Sarreguemines als het eindpunt Blieskastel is te bereiken met de trein.

Maar om met het openbaar vervoer terug te reizen naar het startpunt en de fiets mee te nemen, is bijna niet mogelijk. Wel heeft Blieskastel goede aansluitingen naar Saarbrücken. Hiervandaan rijdt er een stadstrein naar Sarreguemines, maar gewoonlijk kunnen ook hier geen fietsen worden meegenomen.

Daarom is deze tocht bedoeld als dagetappe van een meerdaagse fietstocht.

Flyer 'Glan-Blies-Radweg’ - route Glan-Blies gratis op: www.pfaelzerbergland.de www.saarpfalz-touristik.de 

Glan-Blies-Radweg - Radwanderkarte M 1:50.000 tegen betaling op: www.pfaelzerbergland.dewww.saarpfalz-touristik.de 

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland