Loading...

Glan-Blies-Radweg - Etappe 3 (Schönenberg-Kübelberg - Ulmet)

Lange-Afstands Fietsroute

Vanaf de Ohmbachsee fietst u weer terug naar de Glan en tot Glan-Münchweiler loopt de route over het tracé van de vroegere Glantalbahn heel idyllisch langs de Glan. Parallel aan de spoorlijn tussen Glan-Münchweiler en Altenglan, waarop eens per uur een trein rijdt, loopt de fietsroute zonder grote hoogteverschillen en zonder veel ander verkeer stroomafwaarts.

Vanaf Altenglan rijden er ook andere voertuigen over de nog aanwezige sporen - de fietsdraisine rijdt tot aan de Naheradweg parallel aan de Glan-Blies-Radweg.

  • Type Lange-Afstands Fietsroute
  • Niveau gemakkelijk
  • Duur 2:00 h
  • Lengte 26,2 km
  • Hoogtemeter bergop 41 m
  • Hoogtemeter bergaf 99 m
  • Laagste punt 190 m
  • Hoogste punt 259 m

Beschrijving

In Schönenberg-Kübelberg is heel wat te ontdekken, zoals de wandelroutes van het Begehbares Geschichtsbuch - het 'bewandelbare geschiedenisboek’ - en de bierkelders, die een interessant beeld geven van de geschiedenis van de regio. Het spoortracé op het eerste gedeelte van deze etappe zorgt voor ongestoord fietsplezier. Vanaf Schönenberg-Kübelberg loopt de route gedeeltelijk over de spoordijk en gedeeltelijk over schaduwrijke insnijdingen naar het station van Elschbach en vervolgens door een tunnel. In deze meer dan 150 meter lange en meer dan 100 jaar oude tunnel wordt de fietsroute beschermd door een overkapping, omdat zich hier 's winters wel 3 meter lange ijspegels kunnen vormen. Dragers van een zonnebril opgepast! Ondanks de verlichting is het in de tunnel veel donkerder dan erbuiten.

De volgende plaatsen waar u doorheen komt, zijn Nanzdietschweiler en het vlak daarbij gelegen Glan-Münchweiler.

Hier kunt u de viergodenstenen met de beeltenissen van Juno, Mercurius met Caduceus, Minerva en Hercules en twee middeleeuwse stenen sarcofagen bewonderen. Parallel aan de spoorlijn, die vanaf Glan-Münchweiler gewoon nog in gebruik is, loopt de fietsroute verder door Rehweiler en Matzenbach naar Theisbergstegen. Omdat er in Theisbergstegen een broedstation is waar het hele jaar door voor de dieren wordt gezorgd, zijn hier in de weilanden vaak ooievaars te zien.

Op het volgende gedeelte van de route komt u over het terrein van een vroegere steengroeve. Hier kruist de route de Remigius Wanderweg, die in de ene richting over een interessant educatief wandelpad de Remigiusberg op loopt en in de andere richting naar het wildpark op de Potzberg.

De fietsroute gaat verder naar Altenglan en loopt daarna parallel aan de draisinelijn naar Bedesbach.

In Bedesbach geeft het museum Alte Schmiede een indruk van de vaardigheden die een smid vroeger moest hebben om met de hamer eenvoudige alledaagse gebruiksvoorwerpen te kunnen maken (bezichtiging alleen mogelijk na aanmelding vooraf). Hiervandaan is het niet ver meer naar de eindbestemming van deze etappe: Ulmet, een rustig plaatsje aan de Glan. De Flurskapelle aan de rand van de gemeente met zijn toren uit de 11e eeuw is het bezichtigen waard.

Vanuit Schönenberg-Kübelberg rijdt u over het tracé van de vroegere Glantalbahn steeds rechtdoor en kruist u alleen af en toe een weg of straat. In de tunnel bij Elschbach zorgen bewegingsmelders ervoor dat de verlichting gaat branden, maar toch is het hier veel donkerder dan buiten. Wees daarom voorzichtig! In Nanzdietschweiler loopt het tracé dwars door het plaatsje en zijn er in de buurt van de Kurpfalzhalle twee steile hellingbanen aangelegd, omdat de oude brug er niet meer is. Hiervandaan loopt de route over het spoortracé verder naar Glan-Münchweiler. De kruising met de nog in gebruik zijnde spoorlijn van Kaiserslautern naar Kusel is beveiligd met dicht bij elkaar staande slalomhekken. Van Glan-Münchweiler naar Rehweiler is er naast het spoor een nieuw fietspad aangelegd. In Rehweiler steekt u linksaf het spoor over en volgt u daarna een landweg naar Matzenbach. Als u Matzenbach voorbij bent, rijdt u over een rustige weg via Godelhausen verder naar Theisbergstegen.  Langs het station en over het terrein van een vroegere steengroeve komt u in Altenglan. De route komt hier uit op de rijksweg, die tussen Altenglan en de deelgemeente Mühlbach een S-bocht maakt. Direct na deze bocht slaat u linksaf het pad langs het spoor op en daarna rijdt u weer rechtdoor langs het station. Via Bedesbach en Erdesbach loopt de route over geasfalteerde straten en wegen naar Ulmet.

Een goede fiets, tijd om ontdekkingen te doen en iets om te drinken - meer hebt u op deze lichte etappe niet nodig.

Toerfiets of fiets met versnellingen, weerbestendige kleding, eten en drinken 

Tip: Tussen Altenglan en Staudernheim rijdt de Glantal-draisine, waarop u kunt fietsen over de rails - een heel bijzondere belevenis. Overstappen is mogelijk (fietsen kunnen worden meegenomen). Informatie en reservering: www.draisinentour.de.
De tunnel in Elschbach is weliswaar verlicht, maar vooral op zonnige dagen is het verschil tussen 'buiten’ en 'binnen’ heel groot. Zet uw zonnebril daarom voor de tunnel af en verlaag uw snelheid.

Schönenberg-Kübelberg

A6 - afslag Waldmohr

B423 - naar Schönenberg-Kübelberg

Ulmet

A62 - afslag Kusel

B420 - naar Ulmet

In Schönenberg-Kübelberg en Ulmet zijn er parkeerplaatsen.

Deze route is goed te bereiken met de trein en de bus.

Schönenberg-Kübelberg

Met de trein naar Homburg/Saar

Bus 280 naar Schönenberg-Kübelberg - in de zomermaanden rijden er in de weekends bussen met een fietsaanhanger, zodat u uw fiets kunt meenemen.

Ulmet

Met de trein naar Kusel

Bus 270 naar Ulmet - in de zomermaanden rijden er in de weekends bussen met een fietsaanhanger, zodat u uw fiets kunt meenemen.

Zo kunt u de terugweg ook afleggen met het openbaar vervoer - bus 270 naar Kusel, daar overstappen op bus 280 naar Schönenberg-Kübelberg.

 

Informatie over de dienstregeling bij de mobiliteitscentrale 'Hin und Weg’ in Kusel: +49 (0)6381 424 270 of op www.vrn.de 

Gratis flyer 'Glan-Blies-Radweg’ - Route Glan-Blies  - 
touristinformation@kv-kus.de  

touristik@saarpfalz-kreis.de  

Gratis overzichtskaart 'Radeln im Pfälzer Bergland' - 
touristinformation@kv-kus.de 

www.pfaelzerbergland.de 

www.saarpfalz-touristik.de 

Door de auteur aanbevolen kaarten

Glan-Blies-Radweg - Radwanderkarte M 1:50.000 - niet gratis

www.pfaelzerbergland.de 

www.saarpfalz-touristik.de 

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland