Loading...

Glan-Blies-Radweg - Etappe 4 (Ulmet - Meisenheim)

Lange-Afstands Fietsroute

Een korte dagetappe met veel mogelijkheden om de omgeving te leren kennen.

De fietsroute loopt voor het grootste deel vlak langs de Glan en parallel aan het vroegere spoortracé waarop tegenwoordig van april tot oktober fietsdraisines rijden. (Draisinetocht)

  • Type Lange-Afstands Fietsroute
  • Niveau gemakkelijk
  • Duur 1:50 h
  • Lengte 26,3 km
  • Hoogtemeter bergop 33 m
  • Hoogtemeter bergaf 79 m
  • Laagste punt 149 m
  • Hoogste punt 196 m

Beschrijving

Zo is de oliemolen St. Julian met een van de laatste van een boomstam gemaakte stempelpersen die in Europa nog behouden zijn gebleven, een toonbeeld van vakmanschap uit vroegere tijden. (Demonstratie op afspraak). Een paar plaatsjes verder, in Offenbach-Hundheim, loont het de moeite om even een klein stukje van de route af te wijken voor een bezichtiging van de evangelische parochiekerk Offenbach met zijn drie schepen, een imposante getuigenis van de overgang van de romantische naar de gotische bouwstijl. Ook de historische schandpaal bij de oude stadsgevangenis, die een indruk geeft van de manier waarop straffen in de middeleeuwen werden voltrokken, is het bekijken waard. In Lauterecken moet u beslist een pauze in de historische stadskern inplannen. Hier mondt de Lauter uit in de Glan en het terrein rondom het oude slot Veldenz is met veel zorg gerestaureerd. De eindbestemming van deze etappe, Meisenheim, is snel bereikt. Buitengewoon bezienswaardig is de historische binnenstad met de riddergoederen en de grotendeels behouden gebleven middeleeuwse stadsmuur. Ook de voormalige synagoge en de slotkerk met het grafmonument van het huis Wittelsbach en zijn Stumm-orgel is het bezichtigen waard. U zou de avond kunnen afsluiten met een rondleiding met een nachtwacht.  

Routebeschrijving U start in Ulmet en volgt de Glan-Blies-Radweg langs de Glan tot de monding bij de Cappeler Brücke. Hier bevindt zich ook de Flurskapelle, die een kort bezoek zeker waard is. De Glan-Blies-Radweg gaat linksaf de brug over en voordat hij op de rijksweg zou uitkomen, rechtsaf het fietspad naast de weg op naar Rathsweiler.

Hier kunt u over het fiets- en wandelpad door het plaatsje heen rijden of er via de bewegwijzerde route langs het spoor omheen rijden. Parallel aan de draisinelijn loopt de route stroomafwaarts langs de Glan verder naar St. Julian.

Het vroegere station van Eschenau, het deel van St. Julian waar u het eerst doorheen komt, is tegenwoordig ingericht als museum en luistert naar de naam 'Der kleine Kunst Bahnhof’. Nog steeds langs de draisinelijn gaat de route door St. Julian verder naar Glanbrücken.

Verkeerd rijden is niet mogelijk, want de route blijft door Glanbrücken en ook daarna naar Offenbach-Hundheim het spoortracé volgen. Pas in Wiesweiler buigt hij naar rechts. Hier loopt hij door het plaatsje heen en buigt dan na een korte stijging scherp naar links een geasfalteerde landweg op, die u rechtstreeks naar Lauterecken brengt.

De Glan-Blies-Weg loopt in Lauterecken langs het station en gaat dan parallel aan het spoortracé en de Glan via landwegen verder naar Medard en Odenbach. In Odenbach loopt de route over de gewone weg, maar voor de speelplaats vlak voor het einde van de bebouwde kom takt hij af naar rechts. Hiervandaan loopt hij voortdurend rechtdoor naar Meisenheim. Daar loopt de Glan-Blies-Radweg naast de draisinelijn naar het vroegere station. In plaats van deze weg kunt u ook de bewegwijzerde route door de historische binnenstad nemen.

Er zijn onderweg genoeg mogelijkheden om ergens wat te eten en te drinken - maar ook een groot aantal picknickplaatsen. Daarom verdient het vooral in de zomermaanden aanbeveling om voldoende drinken mee te nemen en ervoor te zorgen dat u zich kunt beschermen tegen de zon.

 

Geniet van de dag!

Een bezoek aan de historische oliemolen (aanmelding nodig, tel.:  +49 (0)1 71 - 26 39 07 6) is een van de dingen die hier beslist bij horen.

Ook een korte rondgang door Offenbach-Hundheim en Lauterecken kunnen wij van harte aanbevelen.

En plan voldoende tijd in voor het bekijken van de historische binnenstad van Meisenheim.

Op sommige bruggen is de zijbaan die bedoeld is voor het fietsverkeer, maar 1,20 m breed. Hier moet u naast uw fiets lopen.
Weerbestendige kleding, eten en drinken
Het is verstandig om een fietshelm te dragen. Het wegenverkeersreglement (Straßenverkehrsordnung - StVo) moet in acht worden genomen.

Ulmet

A62 - afslag Kusel

B420 - tot Ulmet

Meisenheim

A62 - afslag Kusel

B420 - tot Meisenheim

In Ulmet en Meisenheim zijn er parkeerplaatsen.

Deze route is goed te bereiken met de trein en de bus.

Ulmet

Met de trein naar Altenglan

Bus 270 - naar Ulmet - bus 270 rijdt in de zomermaanden in de weekends op sommige ritten met een fietsaanhanger. Daardoor kunt u uw fiets van Ulmet naar Lauterecken en van Kusel naar Ulmet ook met de bus meenemen.

Informatie over de dienstregeling bij de mobiliteitscentrale 'Hin und Weg’ in Kusel: tel.: +49 (0)6381 424 270 of www.vrn.de

 

Meisenheim

Met de trein naar Staudernheim

Bus 260 - naar Meisenheim

Gratis flyer 'Glan-Blies-Radweg' - Route Glan-Blies - touristinformation@kv-kus.de  , touristik@saarpfalz-kreis.de      

Gratis overzichtskaart 'Radeln im Pfälzer Bergland' - touristinformation@kv-kus.de  ;

Tourist-Information Altenglan ;

Tourist-Information Lauterecken-Wolfstein ;

Tourist-Information Meisenheim ;

www.pfaelzerbergland.de

www.saarpfalz-touristik.de

Glan-Blies-Radweg - Radwanderkarte M 1:50.000 -  

gratis overzichtskaart 'Radeln im Pfälzer Bergland'   

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland