Loading...

Köllerdal-fietspad

Fietsen

Van de indrukwekkende gebouwen en schoorstenen van de Völklinger Hütte rijdt u via Püttlingen naar Köllerbach. Vanaf Heusweiler klimt het aardig. Eenmaal over top daalt u weer het Saardal in.

  • Type Fietsen
  • Niveau gemakkelijk
  • Duur 1:34 h
  • Lengte 20,6 km
  • Hoogtemeter bergop 179 m
  • Hoogtemeter bergaf 2 m
  • Laagste punt 180 m
  • Hoogste punt 359 m

Beschrijving

De Köllertaltocht is de diagonale verbinding tussen de Saar-fietsroute bij Völklingen en de Saar-Oster-bergtocht bij Mangelhausen.
Bij het vertrekpunt van de tocht steekt de Völklinger Hütte hoog boven de stad uit. Het in 1986 stilgelegde hoogovencomplex is in zijn geheel bewaard gebleven en kreeg in 1994 als unieke getuige van de industriële geschiedenis een plaats op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De blaashal met de enorme machines huisvest het hele jaar door wisselende exposities.

De tocht is verder vrij vlak, zelfs door het mooie dal van de Köller. In Püttlingen vindt u ideale haltes voor een pauze: het culturele station, de ruïne van waterburcht Bucherbach in de wijk Köllerbach en de parkeerplaats van het slot van Püttlingen en de nabijgelegen heksentoren.

De evangelische parochiekerk St. Martin van Köllerbach is een van de oudste kerken van het Saarland. De oorspronkelijke kerk dateert van de 1e eeuw. Liefhebbers van techniek moeten het klokkenmuseum in het Uhrmacher's Haus niet overslaan.

In het tweede stuk stijgt de tocht een stukje vanaf Heusweiler. Aan het nieuwe marktplein in het centrum van Heusweiler staan enkele bezienswaardige historische gebouwen, zoals de evangelische parochiekerk met een koor uit de 15e eeuw en de tegenoverliggende oude pastorie. De kerk werd door barokbouwer Stengel uit Saarbrücken
ontworpen en gebouwd.

Stop voor een versterkend hapje om de klim naar Mangelhausen voor te bereiden in de Herrgottswinkel, een 300 jaar oud restaurant. Bij het eindpunt kunt u via de Saar-Oster-bergtocht terugkeren naar het Saardal of via de bergkamroute doorfietsen naar St. Wendel.

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland