Loading...

Saar-Hunsrück-Steig - 13. Etappe: Idar-Oberstein (Altstadt) - Fischbach – Herrstein

Lange-Afstands Wandelpad

De route leidt over smalle paadjes en langs spectaculaire rotsformaties met mooie uitzichten over het Nahetal. 

 

15.11.2021: Sluiting wegens bosbouwwerkzaamheden in het Schlossweiher-gebied

  • Type Lange-Afstands Wandelpad
  • Niveau pittig
  • Duur 7:00 h
  • Lengte 19,6 km
  • Hoogtemeter bergop 947 m
  • Hoogtemeter bergaf 976 m
  • Laagste punt 233 m
  • Hoogste punt 432 m

Beschrijving

Vanaf de oude stad van Oberstein gaat de route stijl bergopwaarts langs de Felsenkirche naar het slot. De Felsenkirche is het heilige herdenkingsteken van Idar-Oberstein. De kerk werd tussen 1482-1484 zestig meter hoog in de rotswand gebouwd als genoegdoening voor een broedermoord. Vanaf dat punt wandelen we parallel met het wandelpad Nahe-Felsenweg. De route leidt over smalle paadjes en langs spectaculaire rotsformaties met mooie uitzichten over het Nahetal. Na een lange beklimming begint een natuurlijke passage met prachtige, stille dalen met beekjes, oude bossen en bergketens met adembenemende uitzichten. De etappe is vanwege de lengte en enkele steile beklimmingen uitdagend. Wie deze tocht liever niet in één keer wil maken, kan bij de VVV informeren naar accommodatiemogelijkheden. In Fischbach is een bezoek aan de kopermijn de moeite zeker waard. Deze mijn is met een wandeling te bereiken. Aan het einde van de etappe ligt het middeleeuwse Herrstein met de talrijke vakwerkhuizen.

Vanaf de oude stadskern van Oberstein gaat de route steil omhoog langs de Felsenkirche naar de burcht. De Felsenkirche is het heilige herkenningspunt van Idar-Oberstein. Het werd in 1482-1484 ongeveer 60 meter hoog in de rotsen gebouwd als boetedoening voor een broedermoord. Van daaruit lopen we parallel aan de droomlus "Nahe-Felsenweg". Het pad leidt over smalle paden over spectaculaire rotsformaties met een prachtig uitzicht op het Nahedal. Na een lange klim begint een zeer natuurlijke doorgang met prachtige rustige beekdalen, oude bossen en het doorkruisen van bergketens met prachtige uitzichten. De etappe is zeer veeleisend vanwege de lengte en enkele steile hellingen. Als u het niet heelhuids wilt lopen, kunt u bij de VVV-kantoren terecht voor overnachtingen. In Fischbach is het de moeite waard om de kopermijn te bezoeken, die via een toegangsweg te bereiken is. Aan het einde van de etappe bereiken we het middeleeuwse Herrstein met zijn talrijke vakwerkhuizen.

Wandelschoenen nodig!

Onze tips voor zorgeloos wandelplezier:

Wandelen is de perfecte sport. Met de juiste kleren en schoenen is het dubbel zo leuk. Functionele kleding, stokken en ademende rugzakken zijn prettig tijdens het wandelen. Maar goede schoenen zijn onontbeerlijk. Voor langere wandelingen raden wij stevige wandelschoenen met antislipzolen aan. Vergeet ook niet zonnecrème en wat te drinken mee te nemen. Een liter water is ideaal.

Aan het einde van de etappe wacht u het historische stadscentrum met 60 gerestaureerde vakwerkhuizen.

Een korte rondleiding is de moeite waard!

De Saar-Hunsrück-Klettersteig is een bijna-natuurlijke route, die voor 65% over zachte bosgrond, graspaden of langs beekjes loopt. Deze bijzondere kwaliteit kan echter ook na langere perioden van regen tot problemen leiden en delen van het pad moeilijk begaanbaar maken. Daarom worden stevige schoenen sterk aanbevolen.

A61 afrit Bad Kreuznach, richting B41 Idar-Oberstein afrit "Tourist-Information", volg de gemeentelijke parkeerbegeleiding.

A 62 tot afrit Birkenfeld, verder in de richting Birkenfeld B41 tot afrit Idar-Oberstein "Festhallenknoten", volg de gemeentelijke parkeerbegeleiding

Parkeerplaats aan slotvijver Oberstein

Parkeerplaats bij het treinstation van Idar-Oberstein

Parkeergarage Felsenkirche

Parkeergarage Altstadt

Parkeergarage Nahe-Center

Parkeerplaats Hintertiefenbach (over de weg)

Parkeerplaats bij kopermijn

Fischbach (over de weg)

Parkeerplaats Brühlstraße, Herrstein

Naar het beginpunt:

Station Idar-Oberstein, verder met de stadsvervoerlijnen 801/802/805/806/870 naar het Stadttheater.

Of loop 500 meter van het station.  Vanaf de Tourist-Information Idar-Oberstein op het marktplein van Oberstein (bij het Duitse mineralenmuseum) is de toegangsweg naar het startpunt gemarkeerd boven kasteel Idar-Oberstein.

Rechtstreekse reis van station Idar-Oberstein naar Schloss Oberstein mogelijk via belbus 829.

Tijdschema op www.rnn.info

Terugreis van Herrstein naar Idar-Oberstein met de buslijnen 855, 856 (Rufbus).

Wij raden aan de verbindingen te plannen met www.rnn.info

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland