Loading...

Saar-Oster-bergkam-fietspad

Fietsen

Vanuit Saarlouis, de favoriete stad van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV, fietst u via het Saardal en het voormalige mijnwerkersdorp Hüttigweiler naar St. Wendel. Het laatste stuk is qua landschap het mooiste stuk van de tocht.

  • Type Fietsen
  • Niveau middelzwaar
  • Duur 5:30 h
  • Lengte 58 km
  • Hoogtemeter bergop 585 m
  • Hoogtemeter bergaf 483 m
  • Laagste punt 180 m
  • Hoogste punt 427 m

Beschrijving

Deze fietstocht van west naar oost verbindt de Saar-fietsroute bij Saarlouis met het oostelijke stuk van de Saarland-fietstocht via heuvelruggen in het binnenland en door het mooie dal van de Oster.
De tocht begint op de oever van de Saar bij de stad Saarlouis, die zijn naam dankt aan de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV en zijn zeshoekige vesting aan de beroemde Franse bouwmeester Vauban. Vanaf Saarwellingen begint de route geleidelijk aan te stijgen. Bij het verlaten van de drukte van het Saardal is het wildpark van het stadsrecreatiepark
van Wolfsrath een goede plek voor een rustpauze.

Tijdens de rest van de tocht wisselen aantrekkelijke landschappen en stukken door stedelijk gebied elkaar af.
In de idyllisch aan de bosrand gelegen brouwerij Hofgut Großwald wordt al 150 jaar het smakelijke Großwaldbier gebrouwen. Vanaf deze plek heeft u een fraai uitzicht over de heuvels van het dal van de Köller. Na een steile klim rijdt u het heuvelland van de Ill in, met veel uitzichtpunten om te genieten van het mooie boerenland. Burcht Kerpen, en het bijbehorende hotel-restaurant, is een plek om even te ontspannen.

In Marpingen kruist u de Saar-Nahe-bergtocht. Deze tocht gaat via de voormalige Romeinse weg in noordelijke richting naar de Bostalsee. In oostelijke richting daalt de tocht af naar St. Wendel via het dal van Blies. De Wendelinusbasiliek in de historische binnenstad is de moeite waard. Het gebouw in laatgotische stijl dateert van halverwege de 14e eeuw. Dit laatste stuk is qua landschappen het hoogtepunt van de tocht. In Dörrenbach sluit de tocht aan op het Saarland-fietspad.

ADFC Regionalkarte Saarland Radwanderkarte im Maßstab 1:75.000 Streckenbeschreibung der Touren Preis: 6,80 Euro

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland