Loading...

Saar-Radweg

Fietsen

Een gezinsvriendelijke, vlakke fietstocht langs de oevers van de Saar, van Sarreguemines in Frankrijk naar Konz waar de Saar en de Moezel samenvloeien.

  • Type Fietsen
  • Niveau gemakkelijk
  • Duur 10:00 h
  • Lengte 110,4 km
  • Hoogtemeter bergop 157 m
  • Hoogtemeter bergaf 197 m
  • Laagste punt 129 m
  • Hoogste punt 195 m

Beschrijving

Besonders sehenswert sind die Stadt Saarbrücken mit ihren barocken Bauten, das UNESCO-Weltkulturerbe Völklinger Hütte, die Festungsstadt Saarlouis, die Stadt Merzig mit dem Wolfspark, die Saarschleife, der Lifestyle-Anbieter Villeroy & Boch und die pittoreske Stadt Saarburg.

Wegen umfangreicher Sanierungsarbeiten kommt es zwischen Merzig und Taben-Rodt zu Beeinträchtigungen. Umleitungen sind ausgeschildert.

Mehr Informationen hier

 

 

Het stadje Sarreguemines in het Franse Lorraine is van oorsprong een aardewerkstad. Het Circuit de la Faïence (Aardewerktocht) gaat langs productieplekken van aardewerk uit de 19e en 20e eeuw. U fietst via een goed onderhouden jaagpad langs de Saar naar Saarbrücken. Deze deelstaathoofdstad heeft bezienswaardigheden zoals het slot van Saarbrücken, de barokwijk, de Ludwigskirche, de kapittelkerk St. Arnual, de binnenstad met de St. Johanner Markt.

Een traject langs fabrieken en bedrijven leidt naar Völklingen, waar de in 1986 stilgelegde hoogovens van de Völklinger Hütte boven de stad torenen. Het volledig bewaard gebleven hoogovencomplex werd in 1994 als unieke getuige van de technische en industriële geschiedenis verklaard tot werelderfgoed van de UNESCO. De hoogovens en de naburige blaashal, waar regelmatig exposities worden gehouden, behoren tot de highlights van de fietstocht langs de Saar.

De stad Saarlouis is de volgende etappe. De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV richtte deze stad op in 1680. Hij liet de stad versterken door zijn bouwmeester Vauban. De Franse sfeer in de binnenstad met cafés en restaurants trekt het hele jaar door veel gasten.

Via de moderne jachthaven van Dillingen en de ruïnes van burcht Siersburg bereikt u Rehlingen. De fietstocht door het dal van de Nied (Niedtal-Radweg) is een rechtstreekse verbinding met de Saarlandfietstocht.
U bereikt Hemmersdorf via idyllische weilanden in het dal, langs oude molens en charmante Lotharingse boerderijen. Vervolgens gaat het richting Merzig stroomafwaarts op de Saar-fietsroute. Maak op dit stuk een kleine omweg naar het wolvenpark van de etholoog Werner Freund en breng een bezoek aan de fraai gelegen Zinnetuin.

Na enkele kilometers komt u langs een prachtig werk van de natuur: de Saarschleife. De klim naar het uitzichtpunt Cloef wordt beloond met een spectaculair uitzicht op deze rivierbocht. In Mettlach, de stad van de aardewerkfabriek Villeroy & Boch, is het indrukwekkende fabrieksgebouw met het documentatiecentrum 'House of Villeroy & Boch een must. Deze laatste etappe gaat via Saarburg, een schilderachtig stadje met waterval en burcht, tot aan de plek waar de Saar zich voegt bij de Moezel naar Konz.

Bikeline Radtourenbuch: Saar-Radweg * Präzise Karten im Maßstab 1:50.000 * verlässliche Wegbeschreibung * zahlreiche Stadt- und Ortspläne - mit Übernachtungsverzeichnis Preis: 14,90 Euro

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland