Loading...

Saarland-Radweg

Fietsen

De Saarland-fietstocht gaat door de prachtige landschappen langs de landsgrens.

  • Type Fietsen
  • Niveau middelzwaar
  • Duur 26:30 h
  • Lengte 353,3 km
  • Hoogtemeter bergop 2820 m
  • Hoogtemeter bergaf 2820 m
  • Laagste punt 141 m
  • Hoogste punt 581 m

Beschrijving

De hoofdstad Saarbrücken is een ideaal vertrekpunt voor deze rondrit. De stad heeft veel bezienswaardigheden en straalt een Franse sfeer uit.
De tocht gaat over oude jaagpaden langs de Saar naar Sarreguemines in het Franse Lorraine. Verder fietst u door de Bliesgau, biosfeerreservaat van de UNESCO, naar het Europese Archeologiepark van Bliesbruck-Reinheim. Van hieraf gaat de tocht over een voormalige spoorlijn langs de Blies naar het barokstadje Blieskastel. Stop langs de weg naar Homburg bij de grootste bontezandsteengrotten van Europa en het Romeinenmuseum Schwarzenacker.

Na de bestorming van de Höcherberg slingert de Saarland-fietstocht door mooie weilanden in het dal van de Oster. Een bezoek aan het dierenpark van Freisen is vooral voor kinderen leuk. U bereikt het recreatiegebied van de Bostalsee
via de afwisselende landschappen van het natuurpark Saar-Hunsrück. Over de heuvelruggen van het Hochwald komt u bij de 584 meter hoge Peterberg met een verrukkelijk uitzicht over de omgeving.

De tocht gaat in westelijke richting door malse groene heuvellandschappen, langs de Keltische wal in Otzenhausen, het kuuroord Weiskirchen en het stuwmeer van Losheim naar Mettlach. Hier bezoekt u de aardewerkfabriek van Villeroy & Boch. Natuurlijk maakt u een omweggetje naar het uitzichtpunt over de Saarschleife, het symbool van het Saarland, waar u geniet van een spectaculair uitzicht op de rivier.

Vanaf Mettlach gaat de weg ‘Saarafwaarts’ en bereikt u bij Taben-Rodt de grens met de deelstaat Rijnland-Palts. Na een steile klim belandt u in het drielandenpunt van Duitsland, Frankrijk, Luxemburg met de zonnige wijngaarden. Hier voelden de oude Romeinen zich al thuis, waarvan de grootste en best bewaarde Romeinse mozaïek van boven de Alpen in Nennig en de villa bij Perl-Borg op indrukwekkende wijze getuigen.

De tocht gaat via de Saargau, het fruitland bij uitstek met talloze boomgaarden. Bij Hemmersdorf kruist u de idyllische fietstocht door het dal van de Nied, een kortere weg van de Saar-fietsroute naar Rehlingen. Het stuk van het dal van de Nied is een van de mooiste fietstroutes in het Saarland. De idyllische weilanden in het dal nodigen tot een pauze in de natuur. Aan de rand van de weg staan oude molens en mooie Lotharingse boerderijen.

In Niedaltdorf bezoekt u de 7000 jaar oude druipsteengrotten. De weg brengt u via Berus en Überherrn door het schaduwrijke bos van de Warndt naar de Saar bij Völklingen. Het UNESCO-werelderfgoed de Völklinger Hütte is het bezoek waard, vooral de exposities in de blaashal zijn bijzonder.

De laatste kilometers van de rondrit gaan via de Saar-fietsroute naar de hoofdstad Saarbrücken, waar u welverdiende ontspanning vindt in de cafés in de binnenstad aan de gezellige St. Johanner Markt.

  • ADFC Regionalkarte Saarland Radwanderkarte im Maßstab 1:75.000 Streckenbeschreibung der Touren Preis: 6,80 Euro
  • Bikeline Radtourenbuch: Saarland-Radweg präzise Karten im Maßstab 1:50.000 Höhenprofile der einzelnen Streckenabschnitte Preis: 14,90 Euro

 

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland