Loading...
© Marcus Gloger

Glan-Blies-Radweg

Fietsen

Deze fietsroute loopt vanuit Frankrijk door het oostelijke gedeelte van het Saarland en de Nordpfalz naar het Naheland en volgt daarbij de Blies en de Glan, twee van de belangrijkste zijrivieren van de Saar en de Nahe. Hij heeft geen lange stijgingen, maar alleen een paar korte klimmetjes, loopt grotendeels over een eigen weg en is daardoor een gemakkelijk en veilig af te leggen fietsroute die voor iedereen geschikt is.

  • Type Fietsen
  • Niveau gemakkelijk
  • Duur 9:15 h
  • Lengte 130,3 km
  • Hoogtemeter bergop 274 m
  • Hoogtemeter bergaf 330 m
  • Laagste punt 132 m
  • Hoogste punt 267 m

Beschrijving

De grensoverschrijdende Glan-Blies-Radweg is 130 km lang en loopt van Saargemünd - of in het Frans Sarreguemines - door het Bliestal en dwars door het Kuseler Musikantenland langs de Glan naar Staudernheim aan de Nahe. Door de nabijheid van deze rivieren heeft de route niet alleen een vlak profiel, maar komt u onderweg ook door unieke en afwisselende landschappen. De route loopt grotendeels over stilgelegde spoortracés of naast de draisinelijn en niet over gewone verkeerswegen, zodat hij bij uitstek geschikt is voor gezinnen met kinderen.

In het zuidwesten sluit de Glan-Blies-Radweg aan op het fietsroutenetwerk van het Saarland en in het noorden gaat hij over in de Naheradweg. Tussen Waldmoor en Altenglan valt hij samen met een deel van de Rheinland-Pfalz Radroute.

Sarreguemines - Blieskastel, ca. 34 km

De stad aan het begin van deze route, waar de Blies uitmondt in de Saar, is bekend vanwege de keramische industrie. Het aanbevelen waard is een bezoek aan het casino, dat idyllisch gelegen is aan de oever van de Saar. Door het biosfeerreservaat Bliesgau fietst u vervolgens naar Gersheim met zijn orchideeëngebied. Langs de idyllische Blies komt u uiteindelijk aan in uw overnachtingsplaats Blieskastel. Deze stad ligt ook aan de toeristische route 'Barockstraße’ en is een kneippkuuroord. De schilderachtige historische binnenstad met zijn fonteinen, binnenplaatsen en barokke gebouwen zal u beslist bevallen!

Blieskastel - Waldmohr, ca. 34 km

Voordat u goed en wel op de fiets zit, komt u langs het Romeinse museum in Schwarzenacker. Via het ooievaarsparadijs Beeden bereikt u vervolgens Homburg, waar de grotten in de Schlossberg, de ruïne Hohenburg en slot Karlsberg het bezoeken waard zijn. Een ideaal pauzepunt direct aan de fietsroute is de Fischerhütte aan de Mohrmühlweiher bij Waldmohr.

Waldmohr - Altenglan, ca. 30 km

Een afwisselende etappe door afwisselende landschappen. Vanuit Waldmohr gaat de route verder over het tracé van de vroegere Glantalbahn. Na Schönenberg-Kübelberg is het de moeite waard om even af te takken naar de Ohmbachsee en het diamantslijpersmuseum (alternatieve route 1). De uitzichten in de ongerepte natuur zijn fantastisch. Deze etappe wordt gekenmerkt door mooie plaatsjes, cafés en restaurants direct aan de route en rustige wegen zonder ander verkeer.

Altenglan - Staudernheim, ca. 40km

Vanaf Altenglan loopt de fietsroute grotendeels parallel aan de draisinelijn. Hier kunt u op uw gemak genieten van het prachtige landschap en de juweeltjes die u onderweg tegenkomt. In het dal van de Glan rijdt uw fiets bijna vanzelf. Wie niet bang is om een beetje te klimmen, kan de alternatieve route langs de Hirsauer Kapelle nemen (alternatieve route 2). Op het station van Lauterecken is het gezellig druk - hier kunt u overstappen op de draisine (alleen na reservering), verder fietsen over de Lautertal-Radweg of even een koel drankje drinken. De route volgt de Glan door de velden, waar soms een betoverende sfeer hangt. Het volgende punt dat zich leent voor een pauze, is Meisenheim. De historische binnenstad is een kleine onderbreking meer dan waard. Op de Disibodenberg, waar Hildegard von Bingen heeft gewoond en gewerkt, is de monding van de Nahe al in zicht. Bij het verhuurstation van de fietsdraisinelijn in Staudernheim komt de Glan-Blies-Radweg uit op de Naheradweg.

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland