Wijn

Toen zo'n 60 jaar geleden een paar wijnboeren op de hellingen van de Moezel rond Perl, Nennig en Sehndorf opnieuw wijnstokken begonnen te verbouwen, zagen velen dit project vanaf het begin als een mislukking.

Container

Vandaag de dag zijn wijnliefhebbers over de hele wereld dankbaar voor het zwoegen en zweten waardoor wijnen met een heel speciaal karakter kunnen gedijen op de schelpkalkgrond van de regio. Echte specialiteiten van de Saarlandse wijncultuur zijn de meervoudig bekroonde Bourgognewijnen en mousserende wijnen.

In de weekenden van april tot oktober openen de wijnboeren in het Saarland om beurten hun wijnkelders en nodigen ze je uit om in een gezellige sfeer van hun wijnen en mousserende wijnen te genieten. U kunt zich verheugen op de volgende wijnspecialiteiten:

AUXERROIS (PINOT AUXERROIS)

Deze specialiteit komt oorspronkelijk uit de Franse stad Auxerre en verspreidde zich door heel Europa als gevolg van de verdrijving van de hugenoten. De Auxerrois is een elegante wijn met een laag zuurgehalte en een fijn boeket dat typisch is voor dit druivenras. Als lichte kwaliteitswijn is het een ideale begeleider van vis of asperges, en als krachtige late oogst of Auslese wijn is het ook een ideale begeleider van gebakken of stevige kazen.

BOURGOGNEWIJNEN (PINOT)

Sinds de jaren 1980 hebben veel wijnen uit de Bourgogne-familie hun thuis gevonden in het Saarland. Naast de klassieke blauwe pinot noir zijn ook de witte wijnsoorten pinot gris en pinot blanc, en de natuurlijke bourgognekruisingen chardonnay en auxerrois bij de familie aangesloten.

BLAUWE LATE BOURGOGNE

De klassieker onder de rode wijnen. De meeste Bourgognevariëteiten komen hieruit voort als natuurlijke zelfmutanten. Pinot noir wijnen smaken vol en fluweelzacht en hebben een fruitig aroma en nuances van amandel. Het zijn ideale begeleiders van kaasplateaus en wild. Vooral aanbevolen voor het koude seizoen.

GRIJZE BOURGOGNE (PINOT GRIS)

Onder de naam "Ruländer" presenteert de pinot gris zich hier als een volle, extractrijke wijn van de beste kwaliteit. Drinkadvies: bij pittige kaas en kruidige gerechten.

WITTE BOURGOGNE (PINOT BLANC)

Als lichte, fijnfruitige wijn geniet pinot blanc een toenemende populariteit. Drinkadvies: bij vis en alle schaal- en schelpdieren.

ELBLING

Elbing wordt beschouwd als de oudste gecultiveerde druivensoort in Europa. De Romeinen noemden het simpelweg "Vitis alba", de "witte wijnstok", en brachten het 2000 jaar geleden voor het eerst mee naar de Moezel. Tot de middeleeuwen werd deze wijn de meest verspreide druivensoort in Duitsland onder de namen "Alben" en "Elben". Sinds de 19e eeuw is hij verdwenen uit de meeste teeltgebieden en uit de rest van de Moezel en groeit hij bijna uitsluitend op de schelpkalkbodems van de Bovenmoezel in Saarland. Drinksuggesties: Als droge kwaliteitswijn is hij ideaal bij stevige hapjes, maar ook bij vis en zeevruchten.

RODE ELBLING

Dit druivenras is een kleurmutatie van de witte Elbling. Ondanks zijn naam wordt hij witte wijn genoemd en produceert hij een delicate zalmkleurige wijn. De wijnboeren aan de Bovenmoezel oogsten en vergisten de rode en witte bessen nog maar enkele jaren apart, die soms in dezelfde wijngaard groeien, zelfs aan dezelfde wijnstok. Deze zeldzaamheid is zeer zeldzaam en meestal na korte tijd uitverkocht. Zowel als wijn als mousserende wijn is dit de ideale zomerwijn.

RIVANER (MÜLLER THURGAU)

Een wijn die populair is bij alle wijnliefhebbers dankzij zijn lichte, kruidige nootmuskaattoets. Een milde, ongecompliceerde wijn die ideaal is bij delicaat aromatische gerechten.

GEWÜRZTRAMINER

Is het edelste bouquetras en komt maar heel zelden voor aan de Moezel. De wijn doet denken aan de geur van rozen. Drinkadvies: vooral lekker bij foie gras, desserts en pittige kazen.

RIESLING

De koning van de witte wijnen groeit bijna uitsluitend op steile hellingen in de Rieslingstreek aan de Moezel. Met zijn fijne, pittige karakter en zijn elegant fruitig bouquet scoort hij vooral punten voor zijn veelzijdigheid. Als jonge wijn is het een ideale zomerwijn; rijpe rieslingwijnen zijn geschikt als droge wijn bij lichte maaltijden, als halfdroge wijn vooral bij kaas, en als edele zoete Auslesen en Beerenauslesen bij desserts of als aperitief.

Zu Gast bei Genuss Partner

Weinerlebnishotel Mai Mühle

Weindorf am Schwarzrindersee

Weindorf am Schwarzrindersee