Loading...

'Schwenker', een typisch Saarlands fenomeen

Saarlanders zijn grillfanaten. Zodra in de voorzomer de eerste zonnestraaltjes de aarde verwarmen, komen ze bij elkaar voor gezellige barbecueavondjes. Hierbij mag de typisch Saarlandse 'Schwenker' natuurlijk niet ontbreken.

Schwenken in saarländischem Restaurant
Schwenken in saarländischem Restaurant  - © Eike Dubois

Het 'schwenken' is traditie in het Saarland en heeft een eigen protocol. Men nodigt vrienden uit in eigen tuin of in het park om de hoek rondom de zogenaamde 'Schwenker'. De Schwenker is niet zomaar een barbecue uit de winkel, het is een driepotige constructie waarin een aan een ketting bevestigd rooster hangt dat vrij zweeft boven het vuur. Het rooster wordt aan het wiegen gebracht om het vlees te garen zonder zwart te blakeren. Vandaar de naam 'Schwenker' (schwenken = zwaaien of draaien). De gastheer, meestal ook de eigenaar van de barbecue, is belast met het wiegen van in diverse sausen gemarineerd barbecuevlees. 'Schwenken', een zomers ritueel dat niet op het vakantieprogramma mag ontbreken!

Blijf in contact met het Saarland