Radikal! Vrouwelijke kunstenaars* en het modernisme 1910-1950
Meer dan 60 kunstenaars* uit 20 landen - het Museum Arnhem, het Saarlandmuseum en het Belvedere, Wenen presenteren samen een hoogtepunt van het kunstseizoen 2024/25.
Veranstaltungsdetails
Onder de titel RADIKAL! Women Artists* and Modernism 1910 - 1950 stelt het project het concept van moderne kunst als een rechtlijnige ontwikkeling die voornamelijk door mannen wordt aangedreven ter discussie. In plaats daarvan brengt de tentoonstelling vrouwelijke* kunstenaars met uiteenlopende achtergronden met elkaar in gesprek, waardoor nieuwe perspectieven worden geopend op de diversiteit en grensoverschrijdende dimensie van het modernisme. Het tentoonstellingsproject breekt met het idee van een opeenvolging van avant-gardebewegingen en maakt vrouwelijke* kunstenaars los van het kunsthistorische kader dat in belangrijke mate heeft bijgedragen aan hun onzichtbaarheid in het verhaal van het modernisme. In plaats van stilistisch-historische classificaties te bestendigen, wil de tentoonstelling de individualiteit van elke artistieke praktijk benadrukken, waarvan het spectrum varieert van abstract tot figuratief, van kritische tot activistische posities. In hun werk stellen de kunstenaars* traditionele rolmodellen in vraag, thematiseren ze de uitdagingen van emancipatie en ontwerpen ze mogelijke identiteiten buiten de dominante modellen. Door schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, architectuur- en decorontwerpen, textielontwerpen, films en andere media samen te brengen, doet de tentoonstelling recht aan de veelzijdigheid van haar protagonisten en maakt het mogelijk om hun streven naar een verruimd kunstbegrip te ervaren. Door de nadruk te leggen op het innovatieve werk van vrouwelijke kunstenaars* wil de tentoonstelling bijdragen aan een diverser beeld van het modernisme en de revolutionaire geest van zijn scheppers tastbaar maken.
De tentoonstelling wordt gesponsord door de Kulturstiftung der Länder en Saartoto.
* In het volgende wordt de term “vrouwelijke kunstenaars” gebruikt om de mogelijke genderdiversiteit aan te geven binnen de groep mensen die in de tentoonstelling vertegenwoordigd is.