Loading...
© Rouven Christ
Stad Saarbrücken
Saarbrücken - Een bruidende Stad tussen het Groen

Saarbrücken - Een bruidende Stad tussen het Groen

'No WiFi - Talk to eachother' staat er op een sticker op een lantaarnpaal aan de St. Johanner Markt. Hier, in de Gute Stube van Saarbrücken, krijg je bij je caffè latte en croissantjes een goede eerste indruk van de hoofdstad van het Saarland. Behalve diepgewortelde traditionele stekken zoals La Bastille, Zum Stiefel of Tante Maja, vind je rondom de marktplaats coole cafeetjes, zoals Kalinski's Wurstwirtschaft en Henry's Eismanufaktur, waar jonge gastronomen gewaagde creaties van streekproducten serveren. Een ideaal startpunt voor een kennismaking met de stad aan de Saar.

Onderaards Museum en huizenhoge Fresco's

Op een paar minuten van de oude binnenstad ligt vlak aan de Saar de Moderne Galerie van het Saarlandmuseum, die dankzij de grote collectie belangrijke kunstwerken van expressionisme tot heden een van de toonaangevende musea van Zuidwest-Duitsland is. In de lichte zalen staan je een aantal toppers te wachten, zoals Oskar Schlemmer's Blaue Frauengruppe, Franz Marc's Blaues Pferdchen. De Stadtgalerie van Saarbrücken is een vooraanstaande instelling voor hedendaagse kunst. In het barokke stadsslot worden regelmatig unieke en experimentele exposities gehouden. Enorme muurschilderingen sieren sinds 2017 diverse gevels van panden in de City. In het kader van het festival Colors of Pop mochten kunstenaars van internationale bekendheid hier dertien muren beschilderen, die sindsdien als Urban ArtWalk het stadsbeeld sieren met hun kleurrijke facetten.

De Ludwigskirche, een van de mooiste protestantse barokkerken van Duitsland, ligt aan de Ludwigsplatz. Samen met de omliggende paleizen en ambtenarenwoningen vormt het een uniek barok ensemble dat in 1775 werd voltooid. Na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog is dit monument van de stad weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld en straalt het nu in nieuwe pracht.

Het Saarhistorische Museum heeft een onderkomen gevonden in het kasteel van Saarbrücken, passend bij zijn status. Het presenteert de bewogen geschiedenis van het Saarland in een spannende reis door de tijd van de Middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd en de 20e eeuw. Een hoogtepunt van het museum zijn de vestingwerken van de burcht Saarbrücken, die 14 meter onder het kasteelplein liggen en ondergronds kunnen worden bezocht. Ook wisselende speciale tentoonstellingen bestrijken een breed scala van culturele en historische onderwerpen.

Andere voordelen van Saarbrücken zijn de nabijheid van de natuur. Bossen, beken, weiden en talrijke parken zorgen voor een heerlijk groen stadslandschap. 73 openbare parken met een totale oppervlakte van ongeveer 120 hectare, 22 hectare groene stads-, festival- en dorpspleinen, ongeveer 14 kilometer lanen en ongeveer 150 openbare speel- en voetbalterreinen liggen verspreid over de stad. Het stadsbos, de "groene oase" van de hoofdstad van de deelstaat, is nooit meer dan 20 minuten lopen verwijderd. Aan de rand van de stad ligt het Bürgerpark Hafeninsel, het enige grotere park in Duitsland dat een typisch postmodern ontwerp heeft. Andere parken zijn de Schlossgarten, het Ludwigspark en de Deutsch-Französischer Garten.

Saarbrücker Schloss
Saarbrücker Schloss - © Kevin Ehm

Slot Saarbrücken © Kevin Ehm

Grote Mall en creatieve Shopzone

Saarbrücken is een prima shopstad. Het begint meteen al bij aankomst op het station met de EUROPA-Galerie, waarin vroeger de directiekantoren van de mijnen zaten. Er zijn nog veel historische details te ontdekken in het gebouw dat nu omgebouwd is tot een lichte, moderne shoppingmall. Verder vind je winkelzones in de Mainzer Straße, waar excentrieke mode en antiquiteiten verkocht worden in de panden daterend uit de economische bloeitijd van het eind van de 19e eeuw. In de wijk Nauwieser Viertel koop je de leukste souvenirtjes in Saar-Lor-deLuxe of Fruchteria.

Deze wijk die aan de City grenst, heeft een alternatief en onafhankelijk karakter. Tussen natuurvoedings- en biologische winkels, tweedehandszaken, kunst- en antiquiteitenwinkels en trendy spots ben je hier op de juiste plek als je op zoek bent naar een origineel cadeautje of exotische levensmiddelen.

Voor boetieks met merkkleding en chique accessoires, boeken en excentrieke cadeautips in een barokke sfeer ga je naar de St. Johanner Markt en de omliggende steegjes en hofjes. Gezellige cafés, authentieke kroegen en restaurants in Franse sfeer maken de stadstoer compleet.

Markt am St. Joahnner Markt
Markt am St. Joahnner Markt - © Yannik Planta

Markt op de St. Johanner Markt © Yannik Planta

Buitencafe's en knusse Binnenplaatsen

De wijk Nauwieser Viertel is ook een geliefde uitgaansplek. Deze alternatieve wijk staat bekend om de geëngageerde kunst en muziek. Het grote aantal kroegen, bars en café's zorgen voor een ontspannen sfeer. De binnenplaatsen van de restaurants van de wijk lenen zich ook prima voor het afsluiten van een ontspannend avondje uit, zoals die van restaurant-café Kostbar, of voor een optreden in bescheiden comité.

Op de St. Johanner Markt met zijn boetieks, bistro's en restaurants gaat het er ontspannen aan toe. Vanaf de markt ben je zo in de Fröschengasse. De voormalige huisjes van ambachtslieden en arbeiders werden ooit tegen de stadsmuur gebouwd. Inmiddels is de steeg in een overwegend barokke stijl gerenoveerd. Restaurants met idyllische binnenplaatsen staan je te wachten. Je kunt hier op de brede promenade Am Staden tussen het groen en met uitzicht op de Saar picknicken of neerstrijken in het buitencafé Ulanen Pavillon voor een koele drank, terwijl de kinderen zich vermaken in de grote speeltuin.

Gesellig
Geselliges Beisammensein am Sankt Johanner Markt - © Eike Dubois

© Eike Duboi

Bijzondere Topper: Het Oerwoud aan de Rand van de Stad

Een bos zoals je het alleen maar heel vroeger zag, en wel aan de rand van Saarbrücken. Wat er gebeurt als je een bos aan zichzelf overlaat, zie je in dit 'oerwoud' aan de rand van de stad! Omgevallen bomen, begroeide paden, bomen met mos op de stammen, bonte paddenstoelen, bloesem en rare korstmossen overwoekeren tekenen van beschaving... een contrast met het leven van alledag met een flinke dot avontuur en pret.

Het oerwoud heeft voor alle leeftijden wel iets in petto, zoals veelzijdige wandelingen op diverse thema's: sprookjeswandelingen voor de kleintjes, bezoek aan de vleermuizen, wandelen voor senioren, wandelen met honden, en dat is maar een greep uit het aanbod.

Achter het 'samen-beleven-pad' schuilt een ware schat aan activiteiten. De oerwoudfilosofie getrouw geven allerlei evenementen het hele jaar door de mogelijkheid om actief met het thema bos bezig te zijn.

Het nieuwe bosdocumentatiecentrum met een communicatie- en expositiegebouw en drie belevenisruimtes geeft een interactieve info over de bijzonderheden van de oerwoudbiotoop. Het informatiecentrum wordt bovendien gebruikt voor interessante lezingen, discussiefora, workshops en feesten, en niet ten laatste voor de milieuvorming, al dan niet voor scholen. Kleine natuuronderzoekers begeleiden met de app 'Findet Turid' het vliegende hert (kever) Schröder in zijn avonturen in het bos.

Ook aan cultuur ontbreekt het niet: van literaire ontmoetingen tot muziek en comedy, feesten en feestvieren, in het boshuis Scheune Neuhaus zijn de evenementen over het jaar verspreid. Het Ministerie voor Milieuzaken, NABU Saarland en SaarFrost Landesbetrieb wensen je veel pret en allerlei nieuwe ontdekkingen in het oerwoud aan de rand van de stad!

Urwald vor den Toren der Stadt
Urwald vor den Toren der Stadt - © Klaus-Peter Kappest

© Klaus-Peter Kappest

Blijf in contact met het Saarland