Loading...
Cultuur
Mijn Saarbrücken, op pad met urban-artist Patrick Jungfleisch alias Reso

Mijn Saarbrücken, op pad met urban-artist Patrick Jungfleisch alias Reso

Duisternis, adrenaline en tempo leggen de basis van de graffitikunst. Feitelijk. Maar vaak sprayen kunstenaars er ook op los met een officiële opdracht op zak. Ze mogen dan op klare dag op groot formaat en vanuit een werkbakkie hun kunst beoefenen, zoals de vijftien kunstenaars uit alle windhoeken die tussen maart en augustus 2017 twaalf gevels in Saarbrücken City voorzagen van monumentale kunstwerken.

SB 1
© Oliver Raatz

Deze duurzame, permanente openluchtgalerie ging nog datzelfde jaar de markt op als de Urban ArtWalk, die nog steeds gestaag groeit. Zo zie je in de straten van Saarbrücken steeds meer nieuwe gevelkunst, geometrische vormen, felbonte vlakken, overdreven grote citroenpartjes, een oog, verrassende ontmoetingen ontstaan. Via de Urban ArtWalk is de binnenstad van Saarbrücken met de oude stadswijken, steegjes en de centraal gelegen St. Johannes Markt te voet goed te doen en neem je tegelijk een duik in de Franse sfeer van de stad. De kunstwerken, met uitleg, zijn te vinden op de website van de Urban ArtWalk.

SB 3
© Oliver Raatz

Patrick Jungfleisch (Reso) is de organisator van het project en heeft het samen met het Saarlandse ministerie voor cultuur en de galeriehouder Benjamin Knur uitgevoerd. Deze Saarbrücker met familie in New York en Frankrijk reisde sinds de jaren 80 als graffitikunstenaar de wereld rond ("als kind vond ik de getagde wagons van de New Yorkse metro fantastisch en wilde dat ook doen"). Meer dan honderd gevels zijn voorzien van zijn kunstwerken. Zo rond z'n 45e wisselde hij de spraybus in voor doek & kwast. Zijn kunst heeft het emotionele en grafische spel met letters behouden.

SB 4
© Oliver Raatz

sb 9
Nauwieser Viertel und Altstadt von Saarbrücken - © Oliver Raatz

De kunstenaar en galeriehouder toont ons een aantal plekken van de ArtWalk en natuurlijk ook zijn lievelingsstekken in de Saarlandse hoofdstad. "Het levensgevoel in Saarbrücken is voor mij perfect", zegt Reso, "de mensen hebben een open mentaliteit. We hebben bijzonder veel goede cafés en restaurants en ook een aantal plekken midden in de stad waar je rust vindt." Als hij de tijd heeft, struint Reso graag door de wijk Nauwieser Viertel. Hij houdt van de alternatieve sfeer en spreekt graag met vrienden of zakenrelaties af in restaurant Herzenlust of café Kostbar. Deze laatste heeft een gezellige groene binnenplaats voor een internationaal of vegetarisch hapje of een cappuccino. Hier in Nauwies vind je ook veel graffiti, maar niet alles hoort bij de officiële Urban ArtWalk. Toch mogen ze gezien worden, dus slenter met een oplettend oog rond in het bonte Saarbrücken! Met Reso heb je in elk geval genoeg tijd om je ogen de kost te geven, want hij gaat in een slakkengang. Reso - zijn pseudoniem komt van het Franse woord réseau, net(werk) - kent iedereen. Hij komt steeds weer een bekende tegen en stopt dan voor een praatje. "Leuk is dat toch dat Saarbrücken met zijn 180.000 inwoners toch zo klein is dat de kans om bekenden tegen het lijf te lopen groot is."

SB 2
© Oliver Raatz

SB6
© Oliver Raatz

We pakken de draad weer op, komen langs de oude brandweerkazerne die nu het Saarlandse Staatstheater huisvest. Ons einddoel is de St. Johanner Markt in het hart van de stad, waar cafés en restaurants elkaar afwisselen en waar het leven zich afspeelt op milde zomeravonden. Reso neemt ons mee voor een currywurst bij Kalinski. "Kalinski is een begrip", grinnikt hij, "de beste currywursten ter wereld." Hij haalt nog snel daarnaast bij zijn favoriete bakker Brot & Sinne een paar chocoladecroissants en brood. Deze winkel heeft een Franse sfeer, je merkt sowieso overal in de stad dat je niet ver van de grens bent. Daarna gaan we richting Saar, waar mensen aan het eind van hun werkdag op het grasveld bij het water genieten van hun vrije tijd, chillen en zonnen. Onderweg op de Bismarckstraße nummer 1 komen we langs Reso's bijdrage aan de Urban ArtWalk. Het abstracte, monumentale kunstwerk in koele blauwtinten heet Out of this World.

sb 7
Urban Art in der Saarbrücker Innenstadt - © Oliver Raatz

GEDISTINGEERDE GRAFFITI

We slenteren nog een flink stuk langs het water, genieten van een zekere dolce vita die deze kleine wereldstad zo groots maakt. Bij buitencafé Ulanen-Pavillon aan het water maken we rechtsomkeert. Op de terugweg naar de galerie komen we nog een hoop interessante graffiti tegen. We maken nog even een foto van Reso onder een brug met gesprayde sprookjesfiguren. Ze horen ook niet bij de officiële Urban ArtWalk, maar ze zijn wel mooi. De stadskunstenaar vertelt dat de stad Saarbrücken zich inmiddels begint open te stellen voor graffitikunst. Je mag tegenwoordig hier bij de Saar op veel plekken de bruggen officieel verfraaien. En inderdaad, er hangen borden aan de grijze betonnen pijlers: "Graffiti-Kunst-Freifläche", het mag dus echt!

sb 8
© Oliver Raatz

Duisternis, adrenaline en tempo zijn in Saarbrücken allang geen onmisbare drijfveren meer van de graffitikunst. Jammer eigenlijk. Maar ook mooi dat de jonge generatie kunstenaars deze kunst nu zonder knoop in de maag openlijk mag beoefenen.

Fotos: Oliver Raatz

Blijf in contact met het Saarland