Benedictijnenabdij van St. Mauritius Tholey
De wortels van de abdij gaan ver terug, het wordt beschouwd als het oudste klooster op Duitse bodem.
Beschreibung
Op de plaats van de huidige abdij werd in de 3e eeuw na Christus een prachtige Romeinse villa met baden gebouwd. De Frankische diaken Adalgisel Grimo bouwde een kerkcomplex op de fundamenten aan het begin van de 7e eeuw. Deze kerk werd voor het eerst vermeld in zijn testament in 634 na Christus en tegelijkertijd overgedragen aan de bisschop van Verdun. 100 jaar later werd een rechthoekig koorsysteem aan het kerkgebouw toegevoegd en waarschijnlijk begon op dat moment het benedictijnse kloosterleven in Tholey. In 1260 werd begonnen met de bouw van de vroeg-gotische abdijkerk zoals we die nu kennen. Het portaal, de machtige westtoren en enkele dakramen werden zelfs overgenomen van het Romaanse gebouw. Het gebouw werd rond 1300 voltooid en deed vanaf dat moment dienst als abdij en bedevaartskerk. In de daaropvolgende eeuwen kende de kerk verschillende perioden van voorspoed, maar werd ook beschadigd door oorlogen, branden en plunderingen. Na de Franse Revolutie moest de abdij worden opgeheven en werden de gebouwen geveild. Een inwoner van Tholey kocht het aan het begin van de 19e eeuw en schonk het aan de parochie als parochiekerk en woning voor de priester. In december 1949 liet Paus Pius XII de abdij herbouwen en vullen met het benedictijnse leven
Monniken uit Trier kwamen naar Tholey en koloniseerden het klooster opnieuw. Tot op de dag van vandaag leven de broeders hier volgens de regels van Sint Benedictus.
De kerk is de afgelopen jaren uitgebreid gerenoveerd en heeft 33 nieuwe gebrandschilderde ramen. 30 daarvan zijn ontworpen door de islamitische kunstenaar Mahbuba Maqsoodi. De beroemde kunstenaar Gerhard Richter schonk de ontwerpen voor de koorramen aan het klooster.
Naast de ramen zijn het orgel en de 17e-eeuwse houten koorbanken met symbolen van de dagelijkse taken van de benedictijner monniken historische relikwieën en van bijzondere culturele betekenis. Het toeristische informatiecentrum bij de ingang van de kloostertuin verkoopt de eigen producten van de abdij, zoals honing en jam. Aan het einde van de reis in de kloosterwereld nodigt de barokke kloostertuin met theehuis in de open lucht uit tot een korte wandeling. Een wandeling over het terrein met zijn geurige rozen- en lavendelperken is een gezellige manier om de dag af te sluiten.
Zeer de moeite waard!
De tussen 1230 en 1260 gebouwde vroeggotische abdijkerk met de 37 nieuwe ramen is het bezoek zeker waard. De drie koorramen vanGerhard Richterzijn elk 9,30 meter hoog en 1,95 meter breed. Afhankelijk van het moment van de dag leiden de helverlichte bonte ramen de blik naar de boventuin waar het licht binnen op de gewelfkappen en de muren weerkaatst in een afwisselend kleurenspel.
Het barokke orgelfront dateert uit 1736 en werd gebouwd door Roman Benedikt Nollet uit Trier.Het orgel werd in het kader van de restauratie opgeknapt om ook'aan de hoogste muzikale eisen'te voldoen, aldus orgelbouwer Mayer.
De abdijkerk bezit hoogwaardige werken van kerkgoudsmid Fritz Schwerd uit 1963. De houten koorbanken in het hoofdkoor van de abdijkerk dateren uit 1704. Ze hebben een hoge achterwand met een prachtig bintwerk. 14 hermeconsoles, zeven aan elke kant, symboliseren de dagelijkse verplichtingen van de monniken.
Getijdengebed met gregoriaanse zang
Luisteren naar het Gregoriaanse koor is een belevenis op zich.
Dagelijks:
- 6.00 uur ochtendgebed (priem)
- 7.15 uur gezongen kloostermis
- 12 uur middaggebed (sext)
- 17.30 uur avondlof (vespers)
- 19.30 uur avondgebed (completen)
Bovendien wordt er elke donderdag om 18.30 uur en zaterdag om 8.30 uur een parochiedienst opgedragen.
Je vindt de openingstijden van de kerk HIER.
Meer info over tarieven en openingstijden van de abdij vind je HIER.
Stille dagen in het klooster
In het klooster zelf zijn mannen die stilte zoeken welkom om deel te nemen aan de dagelijkse activiteiten, de gebeden en de maaltijden van de monniken.
Zowel mannen als vrouwen kunnen voor overnachtingen terecht in het pension van het klooster,Gästehaus St. Lioba. Broeder Georg Schuh, de gastenbroeder, gaat over de reserveringen: tel. +49 (0)6853 9104-25 en na 17.00 uur +49 (0)6853 9104-19 - e-mail: chormau@hotmail.com
Rondleidingen
Bezoek de kloostertuin en de abdijkerk op eigen houtje aan de hand van ons magazine waarin de belangrijkste info staat over de abdij van Tholey.
We kunnen je van tevoren, op aanvraag, een informatiepakket toesturen voor € 14,50. Dit pakket is te bestellen via buchung@abtei-tholey.de.
Rondleidingen met uitleg zonder voorafgaande reservering:
In het weekend organiseren we rondleidingen met uitleg. Zo'n rondleiding met audiogids duurt anderhalf uur, ze worden gehouden op zaterdag om 14.15 uur en zondag om 12.15 uur en 14.15 uur.
Kaartverkoop in het bezoekerscentrum. De tarieven zijn te vinden onder Openingstijden/Tarieven.
Wil je absoluut een plaats, dan raden we je aan van tevoren te reserveren.
Groepsrondleidingen op reservering:
Kom met een groep van maximaal 19 personen en ontdek de abdij van Tholey met een gediplomeerde groepsgids. Zo'n rondleiding duurt anderhalf uur en wordt ook ondersteund met een audiogids.
Let op: door de coronamaatregelen mag een groep niet uit meer dan 19 personen bestaan.
De groepsrondleidingen zijn afgestemd op de dagtaken van de monniken en beginnen op de volgende tijdstippen: 10.15 uur (behalve zondag), 11.45 uur, 12.15 uur, 13.45 uur, 14.15 uur en 15.30 uur.
Geüpdatete info over de rondleidingen vind je HIER.
Reservering en info: schriftelijk via buchung@abtei-tholey.de of bellen naar +49 (0)6853 92084-0
Kontakt
Adresse
Benediktinerabtei St. Mauritius
Im Kloster
66636 Tholey
Verwaltungsadresse
Tourist-Information Tholey
Römerallee 5
66636 Tholey