Saarbrücken
Saarbrücken is een stad met vele gezichten. De oorlog en de bouwstijl van de jaren 50 en 60 hebben een duidelijk stempel op de stad gedrukt. Het resultaat van vandaag is een broze schoonheid, met ruwe randen, hart en karakter.
Beschreibung
Verdeeld en verenigd: de Saar
Aan haar oevers is overvol met de meest uiteenlopende wijken en buurten. Friedrich-Joachim Stengel, de hofarchitect van de vorsten van Nassau-Saarbrücken, gaf het middeleeuwse stadscomplex aan beide oevers van de Saar in het midden van de 18e eeuw een barok gezicht dat ook nu nog kenmerkend is voor de stad.
Alt-Saarbrücken
De wijk is altijd een regeringswijk geweest. De graven en prinsen van Nassau-Saarbrücken resideerden ooit rond het kasteel en de Ludwigskerk. Tegenwoordig zijn hier de regionale vereniging, het parlement van de deelstaat, de ministeries en de staatskanselarij gevestigd. Aan de zuidelijke rand van de stad, net voorbij de Frans-Duitse Tuin, grenst Saarbrücken aan Frankrijk.
St. Johann
Hier zijn handel en nijverheid, kunst en cultuur geconcentreerd. De markt van St. Johann met zijn kleine winkeltjes, restaurants, cafés en pubs vormt het centrum. Daarachter ligt de winkelstraat en het levendige voetgangersgebied, dat zich uitstrekt tot de Europa-Galerie en het Europabahnhof aan de noordelijke rand van de stad. In het oosten wacht de levendige en kleurrijke multiculti scenewijk Nauwieser Viertel op haar bezoekers.
Stroomopwaarts langs de Saar
In Malstatt en Burbach zijn voormalige ijzersmelterijen en mijnbouwwijken omgetoverd tot nieuwe hightech locaties. Tussen Burbach en Völklingen roken de schoorstenen van de moderne staalindustrie nog steeds. Maar al na twee of drie kilometer bent u de stad uit en zit u midden in het groen: in het St. Arnualer Stiftswald, in het stadsbos van St. Johann of in het Saarbrücker Urwald.