Dibbelabbes, wat een spannend woord!
Tijdens zijn zwerftocht door het land kwam Wladimir Kaminer natuurlijk ook in het Saarland. Het Saarland is nu eenmaal de topper van de Duitse provincies! En zo kwam hij onze wonderbaarlijke culinaire specialiteit op het spoor: de Dibbelabbes.
In de mond een bijna onuitsprekelijke, maar smakelijke droom!
Eigenlijk heel simpel
Het woord Dibbelabbes bestaat uit twee huis-tuin-en-keuken-woorden: 'Dibbe', het Saarlandse woord voor pan, en 'Labbes', Saarlands voor een lap of groot lijf. Alles bij elkaar genomen, is het het lievelingsgerecht van de Saarlanders.
© Marcus Simaitis
De Aardappel
speelt in de Saarlandse keuken een belangrijke rol. Zonder deze knol komt er niets van de grond in de streekkeuken. Voor de Dibbelabbes gebruiken de Saarlanders een vastkokende soort die geraspt wordt. Daaraan wordt prei, zout en peper, kruiden en gedroogd vlees toegevoegd. En dan gaat alles in de
Dibbe
De pan moet van gietijzer zijn en breed, zodat de aardappels in de afgesloten pan snel garen. In sommige regio's in het Saarland wordt de Dibbelabbes in de oven gegaard, in een stoofpan, en heet dan Schales (maar stoort u zich daar vooral niet aan!).
© Eike Dubois
Bijgerechten
Het traditionele bijgerecht van de Dibbelabbes is zelfgemaakte appelmoes. En natuurlijk hoort er een biertje bij! Sommigen geven de voorkeur aan een glas moezelwijn en er zijn ook Saarlanders die crémant drinken bij een Dibbelabbes.