6 toppers in het Saarland
Junglepaden, zandstranden, spectaculaire toppen en nog veel meer, we geven je zes ideeën voor opmerkelijke belevenissen tussen Bliesgau en Hochwald. Voilà!
Symbool met Uitzicht: Boomtoppenpad Saarschleife
Adembenemend uitzicht op de Saarschleife vanaf de 42 meter hoge toren van het Boomtoppenpad: dankzij de geringe stijging en het ontbreken van trappen is het uitzichtpunt ook prima te bereiken met een rolstoel of een kinderwagen © Andreas Treitz
Het Saarland is een van Duitslands meest bosrijke deelstaten, dat merk je bij elke stap in de zee van beuken, eiken en sparren. Boven de Cloef, een rotsig uitzichtpunt bij Mettlach-Orscholz, klimt het in 2016 geopende Boomtoppenpad Saarschleife steeds verder omhoog. Deze trap- en drempelloze baan leidt naar het platform van de 42 meter hoge toren, een houten bouwsel dat al even bijzonder is als het uitzicht op de Saarschleife, Saarlandsymbool nummer 1. Dit wonderbaarlijke, perfect gevormde stukje rivier, ingebed tussen de groene heuvels van het natuurpark Saar-Hunsrück, bracht zowel de Pruisische koning Frederik Willem IV als Victor Hugo in vervoering. Hoe is die lus ontstaan en waaraan dankt hij zijn karakteristieke vorm? Dat kom je allemaal te weten via de 22 ludieke spelzuilen op het Boomtoppenpad. Touwbruggen en glijbanen zorgen voor wat spanning en sensatie.
Industrieel Erfgoed op Wereldniveau: De Völklinger Hütte
Wat hebben de Egyptische piramides, de Chinese Muur, de Great Barrier Reef in Australië en de Völklinger Hütte in het Saarland gemeen? Het is allemaal UNESCO-werelderfgoed. Pas als je bovenop het uitzichtterras van de hoogoven staat, op een hoogte van 45 meter, en over het industriële Saarland kijkt, dan weet je waarom deze afgelegen plek op de grens met Frankrijk sinds 1994 (acht jaar na het stilleggen van de staalproductie) een bijzondere plek is: de in 1873 opgerichte smelterij is de enige nog complete ter wereld. Waar in 1928 de modernste sinterinstallatie van Europa stond, bevindt zich nu het UNESCO-bezoekerscentrum: de ontvangsthal van het monument. Tussen de blaashal met de enorme vliegwielen en de 70 meter hoge gashouder is genoeg te ontdekken! Dit geldt ook voor het ScienceCenter Ferrodrom®, een multimediale beleveniswereld over ijzer en staal. De Völklinger Hütte nodigt uitdrukkelijk tot aanraken en beleven en is tevens een fascinerend podium voor eersteklas voorstellingen, concerten en evenementen. Een veelzijdige, 21ste-eeuwse, culturele plek.
Uitwaaien op de Bostalsee
Op de Bostalsee van 120 hectare kun je onder meer waterfietsen en zeilen © Frank Rauber
Waar Hunsrück en Hochwald samenkomen, is geen spoor van water, oorspronkelijk. En toch vind je in het Sankt Wendeler Land een groot recreatiemeer van 120 hectare. De Bostalsee werd in 1982 aangelegd en is vanwege de knusse zonneweiden, de talloze watersportmogelijkheden en het zandstrand een geliefde plek op zonnige dagen en milde avonden. Er is ook een jachthaventje. En het maakt niet uit of je liever chillt of sport: in, op en rond het meer is voor iedereen een passende activiteit te vinden (op het ogenblik natuurlijk met inachtneming van de heersende maatregelen). Van zwemmen tot beachvolley, van windsurfen, zeilen tot paddelen, duiken, waterfietsen en vissen, de recreatiebandbreedte is enorm. Of denk eens aan een fietstochtje op het panoramapad rondom het meer met uitzicht op de heuvels tussen de Peterberg en de Pries-Berg. Na 6,8 kilometer beland je bij een buitencafé waar je stopt voor een verrukkelijke pauze aan het met zon overgoten meer.
Helling voor Zweefvluchten: Het Saarpolygon
Rechthoekig poortgewelf, kruis met dwarsstreep, driehoek of de Griekse letter lambda? Van alle kanten krijg je een ander beeld van het Saarpolygoon. © Alois Schuhn
Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van perspectief, dat geldt ook voor het Saarpolygoon in Ensdorf vlakbij de Vaubanstad Saarlouis. Dit herdenkingsmonument van staal van 30 meter hoog is zo geplaatst dat het vanuit elke invalshoek een andere vorm heeft: soms lijkt het een rechthoekige poort, dan weer een op de punt staande driehoek, of een kruis met een dwarsstreep. Net een veelhoek! Dit bouwwerk, ter herinnering aan het in juni 2012 afgesloten tijdperk van de Saarlandse steenkolenmijnen, werd vier jaar later onthuld. Het monumentale kunstwerk troont op een helling van de voormalige mijnstreek en steekt 150 meter boven het Saardal uit. Het leuke is dat het niet alleen een blikvanger is uit alle windhoeken, je kunt er ook in. Vanaf het dwarsstuk van zo'n 35 meter leiden aan beide kanten 132 treden naar het panoramaterras. De helling, die officieel de Halde Duhamel heet, is overigens het vertrekpunt voor deltavliegers, voor sensationele vluchten van topklasse.
Paradijs voor Biodiversiteit in de Bliesgau
Betoverende draslanden, glooiende heuvels en een leefplek voor talloze zeldzame dier- en plantensoorten: de Bliesgau.
Royale boomgaarden met knoestige appel- en perenbomen, uitgestrekte beukenbossen en betoverende draslanden met kuddes schapen sieren dit milde heuvellandschap in het zuidoosten van het Saarland, vlak aan de grens met Frankrijk. De rivier de Blies baant zich een weg door dit natuurgebied, het wereldbiosfeerreservaat van de Bliesgau - UNESCO. Een regio die op internationaal vlak model staat en een van de 16 gebieden in Duitsland met deze erkenning. De Bliesgau bevat een indrukwekkend aantal natuurschatten. Zo groeit er op de schelpkalkbodem bij Gersheim de helft van alle in Duitsland voorkomende orchideeënsoorten, van de harlekijn tot de zeldzame hommelorchis en de brede wespenorchis. Tip: er gaat een parcours met tien informatiepanelen door de drassige weiden waarin het tijdens de bloeitijd in het late voorjaar krioelt van levende wezens, zoals de bedreigde moerasparelmoervlinder die hier z'n paradijsje heeft. Met een beetje geluk ontdek je in de wilde, romantische Bliesaue sporen van bevers die dit hun thuis noemen, of een met uitsterving bedreigde steenuil.
Wildernis om in weg te zinken: Nationaal Park Hunsrück-Hochwald
Talloze paden voor rustige zwerftochten in het ongerepte Nationale Park Hunsrück-Hochwald, bijvoorbeeld door de dichte beukenbossen © Marcus Gloger
Je hoeft het vliegtuig niet te nemen om een oerwoud te bezoeken. In het Nationale Park Hunsrück-Hochwald van meer dan 10.000 hectare kun je urenlang door het groene bos struinen zonder een levende ziel tegen te komen, anders dan zeldzame planten en dieren. Zo is deze afgezonderde biotoop, die zich uitstrekt over de hooglanden van de Hunsrück tussen het Saarland en de Rijnland-Palts, het leefgebied van de zwarte ooievaar, de ruigpootuil, de zwarte specht, de Bechsteins vleermuis en de met uitsterving bedreigde wilde kat. En tussen de bergbeken, de met mos bedekte boomstammen van de beukenbossen en de drassige weiden groeien zonnedauw, koningsvaren en veenbes erop los. Een hotspot voor de biodiversiteit die je kunt ontdekken via een aantal erkende paden, de zogenaamde 'Traumschleifen'. Of via het Premiumpad Saar-Hunsrück-Steig dat dwars door het natuurpark gaat, ideaal om deze fascinerende, mysterieuze wildernis te doorkruisen. Een bezinningsruimte, en echt niet alleen voor flora en fauna.