Urban Art meets plazier
De Urban ArtWalk is een grote openluchtgalerie en loopt met kleurrijke beelden door de deelstaathoofdstad Saarland. Terwijl we meer te weten komen over de internationaal bekende kunstenaars en hun 13 kunstwerken op groot formaat, verbindt de tour de belangrijkste plekken in Saarbrücken en nodigt ons uit om de stad op een heel bijzondere manier te verkennen. We bekijken spectaculaire kunstwerken op eigen houtje en zien de stad vanuit een compleet nieuw perspectief.
Laten we beginnen in de Bahnhofsstraße, de populaire winkelstraat. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier direct vanaf het station beginnen als je met de trein naar Saarbrücken bent gereisd. Op slechts een paar meter afstand komen vier indrukwekkende kunstwerken samen. Ten eerste bewonderen we het werk “Saarbroken” van de twee kunstenaars Sowat & Lek. De scheiding tussen de twee bestaat er meestal uit dat Lek de gevel structureert met abstracte uitdrukkingsvormen en dat Sowat de gevel uitbreidt met zijn speciale schrijfstijl, een kruising van kalligrafie en graffiti. We gaan verder met de “Unmoral Mural” van de Zwitserse kunstenaar Smash 137, een paar meter verderop ontdekken we het heldere en kleurrijke werk “Broadway” van Sen2 Wall 1, voordat we de hoek omslaan om het werk “The Anatomy” van de in München geboren kunstenaar Cone The Weird, die een lokale beroemdheid is geworden, niet te missen.
Na deze eerste werken is het tijd voor een verfrissing. De lunch staat op het programma en we gaan naar de St. Johanner Markt, het middelpunt van het leven in Saarbrücken met de marktfontein van Stengel en de omliggende smalle straatjes van de oude stad. Een absolute fijnproeverstip is de Kalinski Wurstwirtschaft. Hier vind je een verscheidenheid aan buitengewone currywurstgerechten, van de klassieke tot de veganistische versie. Pal ernaast zit Brot&Sinne, waar je bijvoorbeeld een veganistisch chocoladebroodje to go kunt halen.
Zin in een toetje? IJs is altijd een goed idee! Dat is het motto van Henry's Eismanufaktur, dat bijzondere combinaties van een mix van melkijs en veganistische sorbets op de kaart heeft staan. De melk komt overigens uit de directe omgeving: de biosfeer van Bliesgau.
Fris gesterkt rijden we langs het stadhuis van St. Johann de wijk Nauwies in. Hier vind je een ontspannen sfeer in kleine winkeltjes en trendy pubs. Eerst bekijken we het werk “Theo is looking at the window” van de twee kunstenaars Remi Rough & LX.One, die een fascinatie voor abstractie delen. Daarna bekijken we de enorme, naamloze muurschildering van de jonge Spanjaard Aryz, die graag zijn spuitbus aan de kant zet en met kwast en verfroller werkt. We gaan door naar de volgende muurschildering van groot formaat. Het werk “One short story” van de getalenteerde Russische kunstenaar Alexey Luka. Zijn werken, met hun karakteristieke stijl van abstracte vormen, geometrische figuren en tweedimensionale kleurwerelden, zijn over de hele wereld te vinden.
Nu gaan we de Mainzer Straße in, een levendige straat met veel winkels in eigen beheer, lommerrijke binnenplaatsen en restaurants. Hier zien we de oversized, realistische afbeelding van mensen getiteld “Boyhood” van de Australische schilder en muurschilder Fintan Magee. De kunstenaar laat zich inspireren door mensen die hij onderweg ziet of ontmoet, in dit geval een jongetje dat met pijl en boog speelt op straat in Beiroet, een scène die hij heeft nagebouwd met een jongen uit Saarbrücken.
Als je alweer trek hebt, moet je de zelfgemaakte, verse pasta van de pastafabriek ItalianDelight proberen, gemaakt van biologische producten uit de omliggende regio. Vooral de ravioli uit het Saarland is een aanrader! Als je liever iets zoets eet, kun je knabbelen op een stuk taart of zelfgemaakte chocolade van chocoladesommelier Michael Steigleiter in Café Steigleiter er recht tegenover.
We gaan verder langs de parallelle straat, de Bismarckstraße, waar we ook de Moderne Galerie passeren, waar we ons kunnen vergapen aan de collectie klassieke moderne kunst. Vlak ernaast is een ander stedelijk kunstwerk: de muurschildering “Out of this world”. Het is gemaakt door de in Saarbrücken geboren en bereisde kunstenaar Reso, wiens stijl behoort tot de meer schilderachtige vormen van traditionele graffiti en waarin hij zijn pseudoniem herhaaldelijk op verschillende manieren weergeeft. We passeren het Saarland Staatstheater, steken de Saar over via de Oude Brug en kunnen het kasteel van Saarbrücken al zien liggen. Dit is ook de locatie van de laatste muurschildering op onze stadswandeling, namelijk “Strasse” van de internationaal bekende graffitikunstenaar MadC, waarin kleurrijke en dynamische elementen elkaar overlappen.
Maar nu hebben we echt veel gelopen en hebben we zeker onze 10.000 stappen voor de dag gehaald. We sluiten onze rondleiding door het bijzondere openluchtmuseum voor straatkunst af en raden het restaurant Café Kostbar op een lommerrijke binnenplaats in de wijk Nauwieser of het Hilde&Heinz met Saarlandse tapas in de Mainzer Straße aan voor een geslaagde afsluiting van de dag. Als je de Saar wilt oversteken naar een ander deel van de stad, kun je naar Unter der Linde aan de St. Arnualer Markt gaan en ontspannen in de prachtige biertuin.
Maar nu hebben we echt veel gelopen en hebben we zeker onze 10.000 stappen voor de dag gehaald. We sluiten onze rondleiding door het bijzondere openluchtmuseum voor straatkunst af en raden het restaurant Café Kostbar op een lommerrijke binnenplaats in de wijk Nauwieser of het Hilde&Heinz met Saarlandse tapas in de Mainzer Straße aan voor een geslaagde afsluiting van de dag. Als je de Saar wilt oversteken naar een ander deel van de stad, kun je naar Unter der Linde aan de St. Arnualer Markt gaan en ontspannen in de prachtige biertuin.