Genusstour durch Saarbrücken

Genotstocht door Saarbrücken

25.07.2024

Saarbrücken, de hoofdstad van het Saarland, is één en al cultuur en natuur: het groene stadspark Staden aan de Saar, de Urban Art Walk die je met bonte kunstwerken door de stad leidt... Maar behalve de staatsschouwburg, het slot en het oerwoud aan de rand van de stad is de topper van Saarbrücken nog altijd de overdaad aan smullerijen!

Laten we in het hart van de stad beginnen, op de St. Johanner Markt. Restaurants en cafés te over, en af en toe een winkeltje. We concentreren ons op de zogenaamde 'Fressgasse' en stuiten gelijk op een paar ‘Genuss’-bedrijven.

Container

Kalinski Wurstwirtschaft & Gin Bar

Hou je van goede currywurst, dan ga je vanzelfsprekend eerst naar Kalinski. Niet alleen is het vlees bewust gekozen op het welzijn van de runderen uit de Bleisgau, ook de niet-vleeseters onder ons komen hier aan hun trekken. De currysauzen zijn vegan en dus voor iedereen een lust. En wil je eens wat anders? Probeer dan een currywurst op z'n Elzas of op z'n Saarlands!

Kalinski Wurtwirtschaft Saarbrücken © Marcus Simaitis

Brot & Sinne

Hun creatieve recepten en oude graansoorten, zoals amelkoren, maken van een boterham eten een waar festijn. Bij Brot & Sinne wordt nog met de hand gebakken en belandt het brood nog warm op de toonbank. De keuze is royaal: zoet voor op de koffietafel of hartig om te snacken tijdens een stadswandeling. En ook hier kun je terecht voor een vegan broodje.

Auslage in der Bäckerei "Brot & Sinne" © Marcus Simaitis

Henry`s Eismanufaktur

Een ijsje gaat er altijd wel in! Deze leuze staat de ijsfabriek op het lijf geschreven en ze creëren er lustig op los met producten van de zuivelfabriek uit de nabijgelegen Bliesgau. Smaken als hazelnoot en vanille, maar ook halwa, en de vegan chocoladesorbet... Wat vegan betreft: de sorbets van Henry's zijn over het algemeen vegan en bereid met seizoensfruit uit de omgeving. Dus, als je mirabel of rabarber wilt proeven, moet je snel zijn!

Henry's Eismanufaktur Saarbrücken © Dominik Heil

We lopen door naar de wijk Nauwieser Viertel. Als je Saarbrücken bezoekt, kun je niet om deze creatieve wijk heen. Overdag nodigen kleine boeken-, speelgoed- en keramiekwinkeltjes tot funshoppen. Je strijkt bij het een of andere cafeetje neer om werken van de Art Walk te bewonderen. Pas op dat je niet te lang blijft hangen, er is nog meer te zien in de stad!

Unterwegs in Saarbrücken © Oliver Raatz

SaarLorDeluxe

Wil je een overzicht van lekkernijen uit de hele Grootregio, dan ben je hier op het juiste adres! Streekspecialiteiten uit het Saarland, het Franse Lorraine, Luxemburg en Rijnland-Palts smilen je tegemoet: zoet en hartig, in kleine glaasjes en grote flessen. Alle producten komen uit kleinschalige bedrijven in een straal van maximum 150 kilometer rondom het Saarland en zijn vaak met de hand gemaakt. Zit je al vol, koop dan een gezellig mandje om mee naar huis te nemen en te delen met vrienden en familie.

Zu Besuch bei Saar-Lor-Deluxe © Kilian Heinz

Fruchteria

Bij Andrea Dumont in de Fruchteria zijn zoet en zuur aan de beurt, alles draait hier om zelfgemaakte marmelades, jams, confituren, chutneys en andere lekkernijen. Het meeste fruit, vers en met de hand geplukt, komt uit boomgaarden uit de omgeving. Naast klassiekers zoals aardbeien- of abrikozenspreads vind je hier ook gewaagde combinaties, zoals tomaat-tonka- of rozemarijn-mango.

Handgemachte Marmeladen und Aufstriche gibt es in der Fruchteria © Marcus Simaitis

Na het Nauwieser Viertel gaan we naar een andere bruisende plek in de stad: de Mainzer Straße. In oostelijke richting hangt een echte binnenstadsfeer, met verscholen hofjes, boetieks, restaurantjes en winkeltjes. Ook hier komt je werken van de Art Walk tegen, maar over het algemeen kom je hier om te smikkelen! Wat? Nu al vol???

Urban Art in Saarbrücken © Kevin Ehm

ItalianDelight Pastamanufaktur

Tina Bonaffini Caputo verwent je op verfijnde pastagerechten, die rieken naar haar Italiaanse komaf. Het vlees, de groenten en het fruit voor de sausen, ravioli en andere lekkernijen komen van de boerderij Wintringer Hof. Natuurlijk raden we de SaarlandRavioli aan, met Hausmacher leverworst, rundergehakt aardappels en gegarneerd met gekaramelliseerde appel en het zure van zuurkool. Kom je rond het middaguur langs, dan is er steeds weer een ander warm meeneemgerecht beschikbaar.

Zu Besuch in der Pastamanufaktur Saarbrücken © Kevin Ehm

Café Steigleiter

De derde generatie van dit familiebedrijf heeft niet alleen brood en taart op de kaart. Als wekelijkse dagschotel doe je je tegoed aan Saarlandse burgerkost uit het kookboek van Oma Gerdi: laat je verwennen op Dibbelabbes, Hoorische en Lyoner. Heel apart is bijvoorbeeld de chocoladesalon van chocoladehofmeester Michael Steigleiter, een expert in zoete verleiding.

Café Steigleiter Saarbrücken © Katrin Steigleiter

Ter afsluiting van onze 'kleine' Genuss-toer wippen we nog gauw even over naar de andere oever van de Saar, naar het slot van Saarbrücken. Dit vorstenverblijf is tegenwoordig administratie- en tegelijk evenementengebouw. Het historische museum staat er vlak naast. Maar we laten het verleden even in het midden en concentreren ons weer op onze smaakpapillen.

Schloss Saarbrücken © Kevin Ehm

Rimoco Gewürzmanufaktur

Wat maakt eten goed? Volgens Richard Möcks en Ben Albuzat zijn het de kruiden die het 'em doen. En dat mogen geen ‘gewone’ kruiden zijn, want die krijgen vaak toch te weinig aandacht. Op hun vele reizen hebben ze een uitgebreide kennis opgedaan over de veelzijdigheid van het koken met kruiden en brengen deze thuis in praktijk. Rimoco heeft een indrukwekkend assortiment chilipepers, tuinkruiden, kerriesoorten, kruidenmixen, zout- en pepersoorten. Van hun verrukkelijke kerriesoorten vind ik hun lila, licht zure purple curry met hibiscusbloemen een ware ontdekking. Ze hebben ook klassiekers, zoals baharat, café de Paris, cajun, garam masala en dukkah. Ook kruidenmixen met een regionale inslag, zoals Dibbelabbes- of barbecuekruiden en andere samenstellingen van eigen bodem voor gebakken aardappels, brood of bonensoep maken deel uit van het assortiment van 160 specerijen en kruidenmixen van dit huis. Om de ayurvedische kruidenmixen niet te vergeten! Het bedrijfsmotto is overigens duidelijk: op de kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten wordt niet ingeboet!

Rimoco Gewürzmanufaktur © Marcus Simaitis

Als je de avond wilt afsluiten met een goed diner, kun je kiezen uit twee restaurants.

Café Kostbar

Midden in de wijk Nauwies ligt een groene oase verscholen. De binnenplaats van de Achteinhalb-bioscoop is versierd met een bladerdak dat je uitnodigt om 's avonds langer te blijven met zijn vele sprookjesachtige lichtjes. Gerd Kühn's Café Kostbar is vooral bekend om zijn vegetarische en veganistische gerechten, die afhankelijk van het seizoen op het menu staan. Er is dus altijd wel iets nieuws om te proberen.

Im Biergarten des Restaurants Café Kostbar © Marcus Simaitis

Hilde&Heinz

Als je op zoek bent naar een moderne kroegsfeer, dan vind je die bij Hilde&Heinz aan het begin van de Mainzer Straße. In de stijlvolle ambiance kun je Saarlandse tapas proeven en miniversies van klassiekers als dibbelabbes, gefillde en geheirade proberen. Iedereen die denkt dat de stevige Saarlandse keuken alleen maar om vlees draait, kan hier worden overtuigd door de vele vegetarische versies van de klassiekers.

Deftiges Essen im Hilde & Heinz © Paul Ruffing

Een heel bijzondere tip voor iedereen die geïnteresseerd is in lekker eten is de Esplanade, die twee Michelinsterren heeft gekregen en ook in het centrum van de wijk Nauwies ligt. Hier kun je genieten van de culinaire hoogstandjes van chef-kok Silio del Fabro en zelfs overnachten in de moderne stadsvilla.

Esplanade Saarbrücken © Oliver Raatz