Loading...
© Eike Dubois

UNESCO biosfeerreservaat Bliesgau

Welkom in de schatkist van de natuur.

Orchideeënland en savoir-vivre

Een echte aanrader voor natuurliefhebbers: het UNESCO biosfeerreservaat van de Bliesgau.

Fascinerende parel van het Saarland

De Bliesgau ligt in het zuidoosten van het Saarland, aan de grens met Frankrijk en de Rijnland-Palts. Deze parel met een mozaïek van open natuurlandschappen, uitgebreide boomgaarden, indrukwekkende beukenbossen en een waterrijk broekland doorkruist door de Blies, laat het hart van natuurliefhebbers sneller kloppen. De UNESCO bekroonde het landschap in mei 2009 met de erkenning Biosfeerreservaat.

De streek is een toevluchtsoord voor veel zeldzame dier- en plantensoorten: steenuilen, bevers, rode wouwen, bokkenorchis en ratelaar, in de Bliesgau voelen ze zich thuis. Vrijwel de helft van de in Duitsland voorkomende orchideeënsoorten zijn te vinden op de uitgestrekte klakgraslanden.

Behalve natuur is ook cultuur een stille bouwmeester van de biosfeer. De mogelijkheid om in de interessante culturele geschiedenis van de streek te duiken en op speurtocht te gaan, biedt zich vaak aan. Bezoek bijvoorbeeld het Europees Archeologiepark Bliesbruck-Reinheim, het Romeinenmuseum Schwarzenacker, de grotten van Homburg, de historische gebouwen langs de Barokroute SaarPfalz, of resten van de industriecultuur in het stadje Sankt Ingbert.

Actief op weg in de Bliesgau

Zo veelzijdig als de natuur is, zo veelzijdig zijn ook de mogelijkheden om deze natuur en de biotopen van de bevers, steenuilen en parelmoervlinders te beleven: Geniet al fietsend van het gevarieerde landschap over deels grensoverschrijdende fietspaden of al wandelend op een van de Premiumwandelpaden in de Bliesgau. Bij het klimmen of kanovaren krijgt u andere perspectieven. U ontdekt na een kennismaking met het Bliesgau-menu hoe streekproducten het landschap op uw tong laten smelten.

Contact

Verwaltungsstelle Biosphärenreservat Bliesgau

Paradeplatz 4
66440 Blieskastel

Telefon +49 (0) 6842 / 96 00 9-0
 Telefax +49 (0) 6842 / 96 00 9-29

info@biosphaere-bliesgau.eu
www.biosphaere-bliesgau.eu

Blijf in contact met het Saarland