Loading...

Glan-Blies-Radweg - Etappe 5 (Meisenheim - Staudernheim)

Lange-Afstands Fietsroute

De laatste etappe van de Glan-Blies-Radweg brengt u naar het wijnland aan de Nahe. U fietst alweer door een ander landschap met een heel eigen charme dat van alles te bieden heeft. 

  • Type Lange-Afstands Fietsroute
  • Niveau gemakkelijk
  • Duur 0:55 h
  • Lengte 12,9 km
  • Hoogtemeter bergop 17 m
  • Hoogtemeter bergaf 33 m
  • Laagste punt 132 m
  • Hoogste punt 155 m

Beschrijving

Op deze etappe rijdt u in de sporen van Hildegard von Bingen, die u over de Naheradweg verder kunt volgen tot in Bad Sobernheim.

Als de fietsroute Meisenheim met zijn mooie historische binnenstad nog maar net heeft verlaten, zijn de wijnbergen direct al duidelijk aanwezig. 

Langs de Glan bereikt u Odernheim, waar de kloosterruïne op de Disibodenberg nauw is verbonden met de geschiedenis van Hildegard von Bingen. Hier, in het rustige en vredige Naheland, schreef zij haar eerste werk 'Scivias'. Vanaf de fietsroute is de weg naar de Disibodenberg bewegwijzerd, maar de tocht naar boven is wel wat inspannend. Het is hiervandaan nog maar een paar kilometer naar Staudernheim, een van overheidswege erkende vakantieplaats aan de Nahe. Hier mondt de Glan uit in de Nahe.

Wij kunnen u aanbevelen om over de Naheradweg verder te fietsen naar Bad Sobernheim: Waar u in Bad Sobernheim in elk geval naartoe moet, zijn het blotevoetenpad en het openluchtmuseum (Rheinland-Pfälzisches Freilichtmuseum).

Meisenheim - Raumbach - Rehborn - Odernheim am Glan - Staudernheim

Het bewegwijzerde gedeelte van de route door de historische binnenstad van Meisenheim loopt naar het voormalige station en daarvandaan over het fietspad naar het tweede baanbed van het spoortracé. Parallel aan de draisine loopt de fietsroute door Raumbach tot het baanwachtershuisje in Rehborn (met buitencafé). Daar takt hij af naar rechts, loopt hij over een historische stenen brug en een straat aan de rand van het plaatsje door Rehborn. Hierna keert de route terug naar de Glan en loopt hij over een landweg evenwijdig aan het spoortracé naar Odernheim. Hier gaat hij naar links de Hauptstraße in en na een paar meter weer naar rechts richting Bannmühle. Opnieuw parallel aan de draisine loopt de route dan over een landweg tot de aftakking naar de Disibodenberg. Daar gaat de route het spoortracé op, dat naar de Nahe loopt. Op de brug over de Nahe loopt de route als eenrichtingverkeer over de smalle zijbanen. Vanaf de brug loopt hij over een hellingbaan naar beneden en onder aan de brug buigt hij naar rechts. Hier komt de Glan-Blies-Radweg samen met de Naheradweg. Sla rechtsaf en volg de weg onder aan de spoordijk tot het station van Staudernheim.

Onderweg is er vaak maar weinig schaduw. Denk er daarom aan om voldoende drinken mee te nemen en bescherm uzelf tegen de zon.

Toerfiets of fiets met versnellingen, weerbestendige kleding, eten en drinken 

Plan ook tijd in voor een wandeling door Meisenheim. De historische binnenstad heeft talloze verborgen hoekjes en straatjes die het ontdekken waard zijn.

Geschiedenis om aan te raken en een idyllische plek om weg te dromen vindt u op de Disibodenberg.

En na afloop met uw vermoeide voeten over het blotevoetenpad lopen, is echt heerlijk.

De zijbanen van de bruggen zijn soms heel smal en op de Nahebrücke is er eenrichtingverkeer. Houd u hieraan!

Weerbestendige kleding, eten en drinken

Het is verstandig om een fietshelm te dragen. Het wegenverkeersreglement (Straßenverkehrsordnung - StVo) moet in acht worden genomen.

Meisenheim

A62 - afslag Kusel

B420 - tot Meisenheim

Staudernheim

A61 - afslag Bad Kreuznach

B41 - tot Waldböckelheim

L234 - tot Staudernheim

In Meisenheim en Staudernheim zijn er parkeerplaatsen.

Deze route is goed te bereiken met de trein en de bus.

Meisenheim

Met de trein naar Staudernheim

Met bus 260 naar Meisenheim

Staudernheim

Met de trein naar Staudernheim

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland