Loading...

Saar-Hunsrück-Steig - 12. Etappe: Kempfeld - Herborn - Idar-Oberstein (Altstadt)

Lange-Afstands Wandelpad

03.12.2021: Sluiting wegens een drijfjacht. Er is een pendeldienst opgezet die elk half uur van 08.30 tot 14.00 uur rijdt.

De 12e etappe van de Saar-Hunsrück-klim wordt gekenmerkt door geologische bijzonderheden zoals de steenberg Mörschieder Burr of het thema "edelstenen".

  • Type Lange-Afstands Wandelpad
  • Niveau middelzwaar
  • Duur 6:30 h
  • Lengte 19,1 km
  • Hoogtemeter bergop 504 m
  • Hoogtemeter bergaf 798 m
  • Laagste punt 317 m
  • Hoogste punt 649 m

Beschrijving

De wandeling van Kempfeld tot aan het beginpunt van de etappe is circa 2 km en vanaf het eindpunt naar de historische marktplaats van Idar-Oberstein 0,6 km. De etappe kan ook worden verdeeld door halverwege het 3,5-km lange pad naar Idar te gebruiken. De eerste kilometers lopen door een prachtig stukje natuur en cultuur met het Wildenburg, de Wildfreigehege, de Wildenburger Kopf en de Mörschieder Burr in het nationale park Hunsrück-Hochwald. Bij Herborn bereiken we het zogenaamde stenen gastenboek (Steinerne Gästebuch) met bekende namen uit politiek en cultuur. De tocht gaat verder over natuurpaden met meerdere bergkammen naar de oude stad in Idar-Oberstein.

De 12e etappe van de Saar-Hunsrück-klim loopt van Kempfeld, via Herborn, naar de oude stad Idar-Oberstein. Hij begint in Kempfeld bij de Wildenburg, waar u ook kunt parkeren. De toegang tot het historische marktplein van Idar-Oberstein is 0,6 km. Als u de etappe in tweeën wilt splitsen, kunt u het 3,5 km lange toegangspad naar Idar gebruiken.

We beginnen op de paden rechts van de kasteeltoren van de Wildenburg. Van daaruit gaan we over de "Wildenburger Kopf", waarover we de "Mörschieder Burr" bereiken. Aan het einde van de rotszee gaat het twee keer bergafwaarts naar rechts. We passeren een rustplaats met een schuilplaats. Even later verandert de koets van oostelijke richting en draait naar het zuiden, naar Herborn. In Veitsrodt vindt u het "Steinerne Gästebuch". Sinds 1976 herinnert het "Steengastenboek" aan talrijke prominente bezoekers van het EdelSteinLand en de Duitse Edelsteenroute. De stenen, ondertekend door de gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en de cultuur, zijn geplaatst langs een ca. 1,7 km lang natuurlijk rondlopend pad. Meer dan 100 inzendingen zijn er te bewonderen. Achter dit bijzondere schouwspel loopt de route door het dal van de Vollmersbach omlaag naar Idar-Oberstein, langs de beek de Vollmersbach en langs een visvijver. We doorkruisen het kleine dorpje Regulshausen en bereiken via enkele bergkammen de oude stad Idar-Oberstein. Over de kasteelvijver komen we bij kasteel Oberstein, een middeleeuwse burcht op een heuveltop uit de 14e eeuw. Hier eindigt de 12e etappe van de Saar-Hunsrück-klim.

Voor een verfrissing na de wandeling lopen we de burchtheuvel af naar de marktplaats van Oberstein. Hier wacht ons een of ander gastronomisch aanbod. U kunt hier ook een bezoek brengen aan het Duitse Mineraalmuseum.

Wandelschoenen nodig!

Onze tips voor zorgeloos wandelplezier:

Wandelen is de perfecte sport. Met de juiste kleren en schoenen is het dubbel zo leuk. Functionele kleding, stokken en ademende rugzakken zijn prettig tijdens het wandelen. Maar goede schoenen zijn onontbeerlijk. Voor langere wandelingen raden wij stevige wandelschoenen met antislipzolen aan. Vergeet ook niet zonnecrème en wat te drinken mee te nemen. Een liter water is ideaal.

Ontdek het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald, het Stenen Gastenboek, de Mörschieder Burr en aan het eind is een bezoek aan de Historische Weiherschleife de moeite waard.

De Saar-Hunsrück-Klettersteig is een bijna-natuurlijke route, die voor 65% over zachte bosgrond, graspaden of langs beekjes loopt. Deze bijzondere kwaliteit kan echter ook na langere perioden van regen tot problemen leiden en delen van het pad moeilijk begaanbaar maken. Stevige schoenen zijn sterk aanbevolen! Natuurlijke paden, enkele beklimmingen en afdalingen (let op geschikt schoeisel en weersomstandigheden).

Treinstation Idar-Oberstein met aansluitingen naar Mainz, Frankfurt en Saarbrücken
Parkeerplaats aan de Wildenburg
Parkeerplaats Stenen gastboek
Parkeerplaats aan slotvijver Oberstein
Station Idar-Oberstein met verbindingen naar Mainz, Frankfurt en Saarbrücken. Vanaf het station Idar-Oberstein rijdt lijn 840 naar het startpunt bij het wildpark Wildenburg. Informatie over de dienstregeling op www.rnn.info

Kaart

Höhenprofil

Blijf in contact met het Saarland